• Završnica 41. „Pesničke štafete“

    Decenije lepe tradicije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Završna svečanost tradicionalne 41. po redu dečje manifestacije „Pesnička štafeta“ zakazana je za petak 15. maj, u 11 časova u Kulturnom centru Zrenjanina. najavljuje Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“, utemeljitelj i organizator ovog jedinstvenog kulturnog događanja.

    Ovogodišnja Pesnička štafeta
    Ovogodišnja Pesnička štafeta

    Svečanost čine odabrani programi kojim su dočekivani ovogodišnji gostujući pesnik, Ljubivoje Ršumović i zrenjaninski bibliotekari u školama, a centralni deo programa posvećen je dodeli nagrada najboljim mladim pesnicima i školama. Grad Zrenjanin je generalni pokrovitelj manifestacije. Program će voditi Branko Stevanović, pesnik za decu.
    GNB s ponosom ističe da se, uz „Zmajeve dečje igre”, ovdašnja „Pesnička štafeta“ ubraja u manifestacije za decu sa najdužom tradicijom u Srbiji. Od prve štafete koja je održana 1975. godine, najbolji pesnici za decu bili su ovde gosti -voditelji manifestacije: Desanka Maksimović, Mira Alečković, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Kolarov, Dejan Aleksić, Branko Stevanović, Jasminka Petrović…

    Ova manifestacija je postala ne samo jedna od najstarijih, već, po koncepciji, jedinstvena u odnosu na ostale.

    Tokom štafete, odabrani pesnik, sa bibliotekarima zrenjaninske biblioteke, devet dana putuje i gostuje u više od pedeset škola u Zrenjaninu i opštinama Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Novi Bečej i Titel. Biraju se najbolji poetski radovi učenika, ali i gostujući pesnik, ove godine je to Ršum, predstavlja svoju pesničku zbirku koju uoči manifestacije objavljuje GNB „Žarko Zrenjanin“.
    Na velikoj svečanosti kojom se manifestacija završava,  nagrađuju se autori najboljih pesama i dele se specijalne nagrade, pa će tako biti i ovog 15. maja.

    Osobenost „Pesničke štafete“ je i broj njenih učesnika, u samoj manifestaciji aktivno učestvuje oko 3.000 osnovaca angažovanih u okviru takmičarskog, recitatorskog, muzičkog i dramskog izraza, dok približno 10.000 najmlađih prati kompletna dešavanja u vezi sa njom. Učenici upoznaju reprezentativne savremene stvaraoce književnosti za decu i mlade, predstavljaju im svoje stihove, i svoje likovno, folklorno i drugo stvaralaštvo. Deci je omogućeno da na „Pesničkoj štafeti“ učestvuju na maternjem jeziku.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura