• Vukosava Popović je bila beskompromisni borac za očuvanje Bečkerečke ćuprije

  Narodni muzej Zrenjanin podsetio je da je na jučerašnji dan, pre 105 godina, rođena Vukosava Vukica Popović, istoričarka umetnosti i dugogodišnja kustoskinja Narodnog muzeja Zrenjanin.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vukosava Popović je bila beskompromisni borac za očuvanje Bečkerečke ćuprije
  Foto: Narodni muzej Zrenjanin

   

  Vukosava Popović je rođena 3. marta 1919. godine. Bila je zavičajac i borac za kulturno-istorijsko i spomeničko nasleđe Zrenjanina.

   

  Osnovnu i srednju školu pohađala je u Osijeku i Beogradu. Studije istorije umetnosti započela je 1945. godine, ali ih je ubrzo prekinula radi braka.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Zrenjanin – srpska prestonica kulture 2025. godine

   

  Od 1945. do 1952. godine radila je u Sarajevu kao bibliotekarka i upravnica Doma kulture Tvornice automobila u Hrasnici.

   

  Godine 1959/60. vanredno je završila studije istorije umetnosti i došla u Zrenjanin, gde je zasnovala radni odnos u Gradskom muzeju. U narednih dvadeset godina priredila je stotinak umetničkih izložbi i napisala otprilike isto toliko naučnih i stručnih radova iz oblasti istorije umetnosti i muzeologije.

   

  U tri navrata (1964, 1970. i 1974) boravila je na stručnom usavršavanju u Rumuniji, gde je istraživala srpsko spomeničko nasleđe. O tome je, pred kraj života, napisala i knjigu „Srpski spomenici u Rumuniji“ (1996).

   

  Priredila je izložbe o svim značajnijim likovnim umetnicima i slikarima koji su životom i radom bili vezani za područje Zrenjanina i Banata: Konstantinu Danielu, Đuri Jakšiću, Urošu Prediću, Nikoli Aleksiću i drugima, podsećaju u Narodnom muzeju Zrenjanin.

   

  vukosava popović
  Foto: Narodni muzej Zrenjanin

   

  Radila je na zaštiti i popularizaciji kulturno-istorijskog nasleđa Zrenjanina i inicirala podizanje nekoliko spomen-obeležja u gradu. Ustanovila je kratkovečnu nagradu „Konstantin Danil“. Sarađivala je sa istaknutim ličnostima iz sveta kulture i umetnosti koje je uspevala da privuče u Zrenjanin.

   

  Najviše je ostala upamćena po beskompromisnoj borbi za očuvanje Bečkerečke ćuprije 1968/69. godine. I pored snažnog i neuobičajeno istrajnog otpora, nažalost, most je na kraju srušen, navode u Narodnom muzeju Zrenjanin.

   

  PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Branislav Frenc napravio maketu drumsko-železničkog mosta na Tamišu

   

  Rad na istraživanju i popularizaciji zrenjaninskog kulturnog nasleđa nastavila je i nakon odlaska u penziju (1980). Za svoj rad na ovom i polјu muzeologije dobila je više priznanja: Nagradu oslobođenja Zrenjanina (1965), Povelјu Društva muzejskih radnika Jugoslavije (1987) i nagradu „Srpski vitez“ (1997).

   

  Vukosava Popović je preminula 26. februara 1998. godine u Zrenjaninu, a sahranjena je na Novom groblјu u Beogradu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura