• Viorel Flora obeležava 70 godina života i pet decenija umetničkog rada

  Likovni umetnik Viorel Flora obeležava 70 godina života i pet decenija priznatog umetničkog rada. Tim povodom, u sredu, 29. juna, s početkom u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće svečano otvorena retrospektivna izložba slika Viorela Flore.   Ovaj renomirani umetnik predstaviće se zrenjaninskoj publici slikama koje su nastale u različitim periodima njegovog života […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Viorel Flora obeležava 70 godina života i pet decenija umetničkog rada

  Likovni umetnik Viorel Flora obeležava 70 godina života i pet decenija priznatog umetničkog rada. Tim povodom, u sredu, 29. juna, s početkom u 19 časova, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće svečano otvorena retrospektivna izložba slika Viorela Flore.

   

  Ovaj renomirani umetnik predstaviće se zrenjaninskoj publici slikama koje su nastale u različitim periodima njegovog života i staralaštva, od studentskih dana do danas.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Saniran obrušeni deo krova, glumci se vratili na veliku scenu

   

  Radovi se tematski mogu podeliti u više zasebnih celina, kao što su istorijske kompozicije, portreti, pejzaži, aktovi, ali i kopije velikih majstora. Kroz radove Viorela Flore se tematski provlače veliki ljudi i njihova dela, bilo da su oni značajne istorijske ličnosti ili potiču iz umetničkog sveta, ali i metafizičke transformacije energija koje postaju polazna tačka njegovog stvaralaštva.

   

  viorel flora

   

  Slikar, pedagog, scenograf i dizajner Viorel Flora je rođen 1952. u Banatskom Novom Selu kod Pančeva. Završio je slikarski odsek Likovne akademije u Beogradu 1977. u klasi čuvenog profesora Miloša Bajića.

   

  Dva puta je, kao stipendista francuske vlade, bio na stručnom usavršavanju u Parizu od 1981. do 1983. Član je pet umetničkih udruženja. Izlagao je na oko 40 grupnih i 25 samostalnih izložbi, od kojih tri u Parizu.

   

  Dobitnik je devet nagrada i priznanja za umetnički rad i senzibilitet, gde se posebno ističe Nagrada grada Zrenjanina 1998. godine.

   

  U javnom prostoru je izveo pet vajarskih radova i više murala, od kojih je najpoznatiji „Bečkerečka tvrđava“ iz 2004. godine u Gradskoj bašti.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Nadležni kustos izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin je istoričar umetnosti Dejan Vorgić.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura