• Srebrni novac rimskih imperatora biće izložen u Narodnom muzeju

    U sredu, 3. jula, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, s početkom u 19 časova, svečano će biti otvorena izložba „Srebrni novac rimskih imperatora od I do III veka iz numizmatičke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin“.   Numizmatička zbirka je sastavni deo Narodnog muzeja Zrenjanin još od njegovog osnivanja. U periodu nakon osnivanja Muzeja 1911. godine, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Srebrni novac rimskih imperatora biće izložen u Narodnom muzeju

    U sredu, 3. jula, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, s početkom u 19 časova, svečano će biti otvorena izložba „Srebrni novac rimskih imperatora od I do III veka iz numizmatičke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin“.

     

    Numizmatička zbirka je sastavni deo Narodnog muzeja Zrenjanin još od njegovog osnivanja. U periodu nakon osnivanja Muzeja 1911. godine, predmeti su pripali Istorijskom odeljenju. Međutim, već u periodu između dva svetska rata formira se bogata, izdvojena – zbirka numizmatike.

     

    Veliki broj numizmatičkih predmeta stigao je kao poklon pre svega od činovnika i županijskih službenika. U arhivskim dokumentima iz 1948. godine, tada Gradskog muzeja u Zrenjaninu, nalazimo da numizmatička zbirka ima drugi najveći fond. On se nalazi odmah iza arheološke zbirke i broji 2.855 predmeta. Veći deo ovih predmeta predstavljaju ostave koje su poljoprivrednici nalazili prilikom obrade zemljišta. Od tih prvih akvizicija numizmatičkog materijala, pa sve do sada, Narodni muzej Zrenjanin je sakupio vrednu kolekciju kovanog i papirnog novca. Taj novac potiče od antike do kasnog srednjeg veka i novijeg doba.

     

    Pročitajte još: Dara Bubamara poslužila kao inspiracija zrenjaninskoj umetnici

     

    Međutim, od tih početaka i osnivanja numizmatičke zbirke, pa sve do današnjih dana, Muzej u repertoaru izložbi nema izložbu numizmatičkog materijala iz svoje zbirke. U okviru stalne postavke Muzeja, numizmatički materijal je izložen više u svrhu dekora nego prezentacije ili naglašavanja njegovog značaja. Ideja da se deo numizmatičke zbirke adekvatno i stručno obradi, a zatim da se prezentuje publici nastala je 2018. godine. Tada njen deo prelazi u Arheološko odeljenje.

     

    Cilj izložbe da se posetiocima približi rimska ikonografija

     

    Izložbom „Srebrni novac rimskih imperatora od I do III veka iz numizmatičke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin“ posetiocima i stručnoj javnosti se prezentuje deo numizmatičkog materijala, odnosno srebrni kovani novac, koji pripada periodu Carstva, od druge polovine I veka do druge polovine III veka n.e.

     

    Cilj izložbe je da posetiocima i čitaocima približi rimsku ikonografiju, mitologiju i religiju, predstavljenu kroz kovanje novca, monetarnu politiku, krizne situacije i njihovo odražavanje na novac.

     

    Autor izložbe i pratećeg kataloga je Aleksandar Šalamon, kustos – arheolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

     

    Izložba će biti dostupna do 1. avgusta.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura