• Pijanista Milan Slijepčević imao niz nastupa u Evropi i osvojio više značajnih priznanja

    Protekle tri godine bile su izuzetno važne za umetnički razvoj mladog pijaniste Milana Slijepčevića iz Zrenjanina. Bivši učenik Muzičke škole „Josif Marinković“, koji je školovanje nastavio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, imao je niz nastupa u Evropi. Osvojio je i više značajnih međunarodnih priznanja. O svemu tome, Milan Slijepčević govori za informativni portal zrenjaninski.com. […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Pijanista Milan Slijepčević imao niz nastupa u Evropi i osvojio više značajnih priznanja

    Protekle tri godine bile su izuzetno važne za umetnički razvoj mladog pijaniste Milana Slijepčevića iz Zrenjanina. Bivši učenik Muzičke škole „Josif Marinković“, koji je školovanje nastavio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, imao je niz nastupa u Evropi. Osvojio je i više značajnih međunarodnih priznanja. O svemu tome, Milan Slijepčević govori za informativni portal zrenjaninski.com.

     

    – Od 2020. pa do kraja 2021. godine, nažalost, bilo je dosta manje aktivnosti zbog pandemije. Pre tri godine sam učestvovao na onlajn ediciji Međunarodne letnje akademije ISA Digital, koju organizuje Univerzitet za muziku i izvođačke umetnosti u Beču. U okviru akademije, učesnici su pohađali kurseve i individualne masterklasove. Održano je i takmičenje za koje je bilo potrebno pripremiti jedan kreativan video sa muzičkom izvedbom po slobodnom izboru učesnika – priča Milan.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Kompanija Mlekoprodukt podržala Festival francuskog filma u Zrenjaninu

     

    Sa svojim videom, u kom je sa muzičkim izvođenjem kombinovao elemente likovne umetnosti, pri čemu mu je pomogla devojka Teodora Lucić, inače studentkinja likovnog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu, Milan je bio jedan od troje finalista.

     

    Tokom letnjeg semestra školske 2021/2022. godine učestvovao je u studentskoj razmeni u okviru Erasmus programa. Pohađao je nastavu na Muzičkom konzervatorijumu „Đuzepe Tartini“ u Trstu, u klasi profesorice Tereze Trevizan. Tokom boravka u Italiji trudio se da što više nastupa. Učestvovao je na međunarodnim pijanističkim takmičenjima na kojima je osvojio dve prve nagrade, jednu drugu i jednu četvrtu.

     

    – U ovom periodu sam takođe izveo solistički resital u okviru festivala „Piano City Pordenone“. U oktobru prošle godine sam nastupio na još jednom festivalu, gde sam izveo solistički resital u Auditorijumu „Luiđi Stefanini“ kao pobednik takmičenja „Città di Treviso“ – navodi Milan Slijepčević.

     

    milan slijepčević
    Foto: Privatna arhiva/Ustupljena fotografija

     

    Dobitnik nagrade „Mali princ“

     

    Naš sagovornik je i dobitnik nagrade „Mali princ“ koju istoimena fondacija dodeljuje zа vrhunskе rеzultаtе u оblаsti umеtnоsti.

     

    – Ova nagrada mi je zaista bila od velike pomoći. Njen novčani deo sam iskoristio za finansiranje većine nastupa na takmičenjima tokom svog Erasmus semestra u Italiji. Zbog toga sam izuzetno zahvalan osnivačima fondacije Aleksandri Veđeci Boškov i Antoniju Veđeciju, za nesebičnu podršku koju pružaju mladim umetnicima – ističe Milan.

     

    Takođe je dobitnik nagrade iz zadužbinskih fondova Matice srpske, kao najbolji student završne godine Akademije umetnosti, jer je osnovne studije završio sa prosečnom ocenom 10,00. U školskoj 2021/2022. godini bio je i dobitnik priznanja Univerziteta u Novom Sadu za vrhunske rezultate postignute na evropskim i svetskim takmičenjima, kao i nagrade Univerziteta „Student generacije u oblasti umetnosti“.

     

    – Prošle godine sam uporedo upisao master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Milana Miladinovića, i master studije na Muzičkom konzervatorijumu „Đuzepe Tartini“ u Trstu, u klasi profesorice Tereze Trevizan. Takođe sam se zaposlio na Akademiji umetnosti kao saradnik u nastavi na klavirskoj katedri. Ove godine sam dobio i stipendiju američke fondacije Williamson Foundation for Music. To mi je omogućilo da nastavim sa nastupima na međunarodnim pijanističkim takmičenjima – napominje ovaj vrsni mladi umetnik.

     

    milan slijepčević
    Foto: Privatna arhiva/Ustupljena fotografija

     

    Nastup na takmičenju „Davide Biollo“ ocenjen najvišom nagradom

     

    U prethodnom periodu se predstavio publici i žiriju na takmičenjima u Padovi, Veroni, Pistoji, Udinama, Alikanteu i Leku.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    – Nakon mog nastupa na takmičenju „Davide Biollo“, ocenjenog najvišom nagradom, organizatori takmičenja su me preporučili organizaciji međunarodnog festivala „Piano City Milano“. Tako sam dobio mogućnost da nastupim na ovom značajnom festivalu. Izveo sam solistički resital u Milanu u maju ove godine – dodaje Milan.

     

    Milana uskoro očekuje učešće u svetskom premijernom izvođenju dela „11.000 Saiten“ austrijskog kompozitora Georga Fridriha Hasa, kompozicije pisane za 50 mikrotonalno štimovanih klavira i kamerni orkestar, koje će biti izvedeno 1. avgusta u italijanskom gradu Bolcanu. Potom sledi i solistički resital koji mu je obezbeđen kao deo nagrade osvojene na takmičenju „Davide Biollo“.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura