• Ovaj ćilim se zove „srpska sloboda“: Znate li zašto je dobio ovakav naziv?

    Na današnji dan, kada se u Srbiji obeležava Dan državnosti, Narodni muzej Zrenjanin podseća na posebnu vrstu ćilima koji nosi naziv „srpska sloboda“.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Ovaj ćilim se zove „srpska sloboda“: Znate li zašto je dobio ovakav naziv?
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Jedan ovakav ćilim deo je zbirke Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin i do 30. marta može se videti u Malom salonu, u okviru izložbe „Simboli državnosti na etnološkim predmetima“.

     

    „Ono što je specifično za ćilime „srpska sloboda“ jeste njihova ornamentika. Najviše ih je u Banatu, naročito u okolini Vršca. Ovaj naziv nosi ćilim koji ima u sredini široko prazno polјe u jednoj boji i to najčešće crveno, plavo ili žuto. Ceo izgled ovog ćilima ima i svoju simboliku sa nacionalnom konotacijom, koja je vezana za ukidanje Srpske Vojvodine nakon Nagodbe 1867. godine, kada se pojačava nacionalno ugnjetavanje srpskog živlјa na prostoru Banata“, objašnjavaju u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Danas je Sretenje i u Srbiji se obeležava Dan državnosti

     

    Na ovakvim ćilimima se jasno ocrtavaju dve celine: unutrašnja i spolјašnja. Najčešće je srednji motiv u vidu geometrijski stilizovanog orla oko koga su, u uglovima, smešteni ornamenti u obliku višestrukih trapeza, koji predstavlјaju srpski grb sa četiri ocila.

     

    „Spolјni okvir je iz pet zupčasto izvedenih traka. To su žuta i lјubičasta (zamenjuju crnu), zelena, bela i crvena boja, koje predstavlјaju boje austrijske, odnosno mađarske zastave, a ceo ćilim simboliše Srpstvo zaroblјeno od strane Austrougarske“, navode u Narodnom muzeju Zrenjanin.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Takvi ćilimi nisu korišćeni za svakodnevnu upotrebu. Kačeni su na zid ili su upotreblјavani u svetkovinama. „Srpska sloboda“ ponekad može imati i prazno polјe, a okvirna staza je urađena u bojama srpske trobojnice (plava, bela i crvena).

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura