• Neki od simbola i omiljenih mesta Zrenjaninaca viđeni očima umetnika

  Izložba pod nazivom „Umetnička kolonija Ečka – Zrenjanin: Mesto inspiracije“ biće otvorena u Savremenoj galeriji Zrenjanin, u ponedeljak 8. maja. Izložba, čija je autorka i kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev, trajaće sve do 28. juna.   Na izložbi „Umetnička kolonija Ečka – Zrenjanin: Mesto inspiracije“ predstavljene su slike koje se čuvaju u zbirci Savremene galerije Umetničke […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Neki od simbola i omiljenih mesta Zrenjaninaca viđeni očima umetnika

  Izložba pod nazivom „Umetnička kolonija Ečka – Zrenjanin: Mesto inspiracije“ biće otvorena u Savremenoj galeriji Zrenjanin, u ponedeljak 8. maja. Izložba, čija je autorka i kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev, trajaće sve do 28. juna.

   

  Na izložbi „Umetnička kolonija Ečka – Zrenjanin: Mesto inspiracije“ predstavljene su slike koje se čuvaju u zbirci Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka – Zrenjanin. Na njima je predstavljeno graditeljsko nasleđe Zrenjanina i Ečke, neki od simbola i omiljenih mesta okupljanja Zrenjaninaca, kao i seoski pejzaži viđeni očima umetnika.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Čuveni dizajner Mirko Ilić posetio Zrenjanin: Grad je išaran i naružen navijačkim grafitima

   

  Zrenjanin i Ečka su česta inspiracija umetnicima koji borave i rade u Umetničkoj koloniji od osnivanja do danas. Kroz ove motive moguće je ispratiti promene umetničkog izraza u istoriji moderne i savremene umetnosti. To je moguće primetiti kroz različite pristupe umetnika od realističkih prikaza preko apstrakcije do kritičkih preispitivanja.

   

  izložba mesto inspiracije

   

  Značaj ovih umetničkih dela ne ogleda se samo u njihovoj umetničkoj vrednosti i preciznosti naslikanog motiva. Ove slike često imaju i dokumentarni karakter na osnovu kojeg se mogu dobiti informacije o nekim prostornim celinama u gradu koje su danas znatno izmenjene ili više ne postoje.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Među autorima ovih slika nalaze se neka od najznačajnijih imena srpske međuratne i posleratne istorije umetnosti 20. veka poput Vase Pomorišca, Milana Konjovića, Nikole Graovca, Tivadara Vanjeka, Mirjane Šipoš…

   

  izložba mesto inspiracije

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura