• Izložba u Savremenoj galeriji

    „Znak, poruka, smisao“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – U salonu Savremene galerije Zrenjanin sinoć je otvorena izložba radova  Dragoslava Stojanovića Sipa (1920-1976), iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin. Autor izložbe je kustos Slavica Popov.

    Kustos Slavica Popov
    Kustos Slavica Popov

    -Primenjeni i likovni umetnik Dragoslav Stojanović Sip je Vojvodini, svom zavičaju, ostao privržen kako motivima koje je crpeo iz vojvođanskog predela, tako i učešćem u likovnom životu vojvođanskih kolonija. U periodu od 1956. do 1973. u Umetničkoj koloniji Ečka boravio je 16 puta i u kolekciji Savremene galerije Zrenjanin ostavio 14 radova. ostao je upamćen i po tome što je u Zrenjaninu uradio vitraže u svečanoj sali zgrade Komiteta, gde je danas Bioskop „Sinema“. Zalagao se za bolјu saradnju zrenjaninske industrije i umetnosti a kreirao je i logo za zrenjaninsku Savremenu galeriju Zrenjanin – kaže autorka izložbe Slavica Popov.

    Dragoslav Stojanović Sip rođen je 1920. godine u Petrovaradinu, prve kontakte sa slikarstvom stekao je preko Petra Dobrovića, Ivana Tabakovića i Milana Konjovića a na beogradskoj Akademiji profesori su mu bili Toma Rosandić, Mihailo Petrov, Jovan Bijelić i Milo Milunović, gde je diplomirao 1947. godine na odseku za slikarstvo. Dve godine pohađao je i specijalni tečaj grafike kod profesora Mihaila Petrova. Bio je profesor Fakulteta primenjenih umetnosti i rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu, jedan je od osnivača Grafičkog kolektiva u Beogradu, urednik časopisa Lik i predsednik ULUPUDS-a. Za života je imao 12 samostalnih izložbi, dobitnik je nagrade Forum 1968. godine i Oktobarske nagrade grada Beograda 1971. godine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura