• Grafiti u Zrenjaninu: Kad su autori talentovani to izgleda ovako (Foto)

  Da li grafiti izlaze iz mode? Sudeći po onima oslikanim na zgradi Vojvođanske banke, inače jednom od omiljenih mesta za ovdašnje grafitaše, grafiti u Zrenjaninu se još drže.   Istina, malo su drugačiji u odnosu na neke koji su nastajali pre dve decenije.   PROČITAJTE JOŠ: Ivan Đurić u Narodnom muzeju predstavlja zanimljive radove pirografije […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Grafiti u Zrenjaninu: Kad su autori talentovani to izgleda ovako (Foto)

  Da li grafiti izlaze iz mode? Sudeći po onima oslikanim na zgradi Vojvođanske banke, inače jednom od omiljenih mesta za ovdašnje grafitaše, grafiti u Zrenjaninu se još drže.

   

  Istina, malo su drugačiji u odnosu na neke koji su nastajali pre dve decenije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ivan Đurić u Narodnom muzeju predstavlja zanimljive radove pirografije

   

  – Grafiti su dugo tretirani kao vandalizam, ali poslednju deceniju – dve postali su društveno prihvaćeniji – kaže za portal zrenjaninski.com akademski slikar Rastko Stefanović, jedan od „odgovornih“ za nekadašnju akciju pod nazivom „Kontrolisano ludilo“.

   

   

  „Kontrolisano ludilo“ je bila kampanja oslikavanja grafita, koju je od 2006. pa narednih nekoliko godina vodila Umetnička asoscijacija, u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina. Tada su grafitima, koje su radili umetnici iz cele Srbije, oslikani nadvožnjak na Bagljašu i Gradski stadion.

   

  U svom izvornom značenju grafiti su obavezno imali poruku. Grafitom su se izražavali stav umetnika, poruka, kritika, skrivena ironija… Danas se to značenje izgubilo, odnosno, prema mišljenju Stefanovića, potisnuto je u korist estetskog.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Koliko mogu da primetim, danas grafiti dominatno imaju estetski smisao, poruku su izgubili. Ako je nešto i ispisano, nečitljivo je. Graftima se današnje generacije ne izražavaju, jer izražavanje prosto nije kul. Estetika je prevagnula. O tome nemam mišljenje, generacije se razlikuju i svaka ima svoje preferencije. Primećujem da po našem gradu, ali i u drugim gradovima, ima sve više murala. Baš o tome govorim. Estetika je prevagnula nad porukom – zaključuje Rastko Stefanović.

   

  Više fotografija zrenjaninskih grafita i drugih detalja našeg grada možete pogledati na sajtu volimzrenjanin.com

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura