• Danilo Ćirić već je imao priliku da nastupi pred više od deset hiljada ljudi

    Muzička škola „Josif Marinković“ iz Zrenjanina, koja ove godine obeležava 72 godine postojanja, za sve ove decenije iznedrila je brojne muzičke talente. Jedan od njih je i osamnaestogodišnji Danilo Ćirić, koji je trenutno završna godina vokalno-instrumentalnog odseka, odnosno odseka za klarinet, u klasi profesora Andreja Gigića.   Danilo je rođen 25. septembra 2001. godine u Zrenjaninu, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Danilo Ćirić već je imao priliku da nastupi pred više od deset hiljada ljudi

    Muzička škola „Josif Marinković“ iz Zrenjanina, koja ove godine obeležava 72 godine postojanja, za sve ove decenije iznedrila je brojne muzičke talente. Jedan od njih je i osamnaestogodišnji Danilo Ćirić, koji je trenutno završna godina vokalno-instrumentalnog odseka, odnosno odseka za klarinet, u klasi profesora Andreja Gigića.

     

    Danilo je rođen 25. septembra 2001. godine u Zrenjaninu, a u svet muzike je kročio još sa sedam godina. Reklo bi se – ništa čudno, budući da je ovaj momak rođen u porodici muzičara. Otac mu je profesor trube, majka etnomuzikolog, a i njegov stariji brat Jovan i sestra Doroteja već su pohađali muzičku školu.

     

    – U početku sam svirao klavir u klasi profesorke Mariete Gigić, zatim trubu u klasi mog oca Slobodana Ćirića. Ljubav prema klarinetu javila se u 11. godini mog života. Tada sam i počeo da ga pohađam u klasi profesora Andreja Gigića. Pored klarineta i obaveznog uporednog instrumenta – klavira, sviram još i saksofon, sa kojim sam se oprobao u džezu i popularnoj muzici – priča Danilo Ćirić za portal zrenjaninski.com.

     

    Učesnik brojnih međunarodnih i regionalnih takmičenja

     

    Tokom školovanja Danilo je učestvovao na brojnim međunarodnim i regionalnim takmičenjima. Bio je član omladinskih filharmonija u Srbiji, Češkoj, Rusiji i Mađarskoj. Svirao je u raznim džez sekcijama, kamernim sastavima i orkestrima. Između ostalog, 26. avgusta 2016. godine je svirao u Regionalnoj dečjoj filharmoniji. S njom je nastupao i na koncertu na Tašmajdanu, pod dirigentskom palicom našeg renomiranog maestra Bojana Suđića. Koncert je održan u okviru manifestacije „Noć muzike“.

     

    – Koncertu je prisustvovalo više od 10.000 ljudi. Pravi spektakl. Doživljaj je bio nestvaran. Takođe, od 23. do 27. novembra 2017. godine sam bio polaznik i takmičar Iternacionalnog festivala i takmičenja drvenih duvačkih instrumenata „Anton Eberst“ u Novom Sadu. Tom prilikom sam osvojio treću nagradu. Takmičenje „Anton Eberst“ spada u najviši rang takmičenja sa ovih prostora. Samim tim, meni je veoma značajno – navodi naš sagovornik.

     

    Novembra 2017. učestvovao je na 15. Susretu međunarodne filharmonije mladih u Jihlavi, u Češkoj. S njom je nastupao na završnom koncertu u tom gradu, kada su izveli Dvoržakovu Simfoniju.

     

    – Posle koncerta je u svečanoj sali organizovan koktel, za vreme kog smo sa džez sekcijom svirali popularne numere zabavnog karaktera. Da napomenem da je cilj ovog projekta zbližavanje mladih muzičara iz nacija koje su bile obuhvaćene ratnim sukobima u prošlosti. Zbog toga je ova plemenita manifestacija ostavila dubog trag u mom sećanju – priseća se Danilo.

     

    danilo ćirić
    Foto: Privatna arhiva

     

    Muzika, knjiga i sport za vreme vanrednog stanja

     

    Mladi klarinetista i saksofonista tokom prošle godine je nastupao i na Internacionalnom muzičkom festivalu „Femus“ u Subotici, gde je osvojio prvu srebrnu nagradu, kao i na Republičkom takmičenju muzičkih škola Srbije, gde je osvojio prvu nagradu. U mađarskom gradu Mako nastupao je sa Međunarodnim duvačkim orkestrom, kojim su dirigovala šestorica dirigenata sa tri kontinenta: Laslo Maroši (Amerika), Kanon Huang (Tajvan), Anatoli Dudun (Rusija), Tonči Čičerić (Hrvatska), Jožef Čikota (Mađarska) i Branislav Gagić (Srbija). Učestvovao je i u radu Međunarodnog omladinskog duvačkog orkestra u Kalinjingradu (Rusija), u okviru Festivala „Besmrtni orkestri“.

     

    – Muzika oduvek spaja ljude, različite kulture, religije i nacije. I mislim da je muzika kao vid komunikacije i spajanja ljudi imala vodeću ulogu na društvenim mrežama tokom vanrednog stanja, i to je ono prelepo što treba negovati – smatra Danilo Ćirić.

     

    Tokom vanrednog stanja, inače, on se posvećivao višečasovnom vežbanju instrumenta, pripremajući se za akademiju, kao i čitanju knjiga i sportskim aktivnostima i kućnim treninzima.

     

    – Trudio sam se da pored obaveza, većinu vremena provodim na otvorenom. I tako sam izdržavao – priča Danilo.

     

    Koncert pod „virtuelnim okolnostima“

     

    A bila je tu još jedna aktivnost. Naime, ovogodišnji koncert povodom Dana Muzičke škole u Zrenjaninu organizovan je u virtuelnom prostoru, tako što su se numere, koje bismo inače imali priliku da čujemo uživo, našle na video snimku koji je postavljen na školskom YouTube kanalu. U skladu sa prilikama, učenici škole su u kućnim uslovima snimili numere koje su, tokom nastave na daljinu, pripremili zajedno sa svojim nastavnicima. Na koncertu su učestvovali učenici svih uzrasta koji na svojim instrumentima izvode dela kompozitora različitih epoha. Publika tako ima priliku da uživa u delima Baha, Karkasija, Terege, Sora, Šopena, Griga, Verdija, Rahmanjinova, Pjacole i mnogih drugih.

     

    – Bilo je uzbudljivo kada su nam javili da će se godišnji koncert škole ipak održati, u ovom slučaju pod „virtuelnim okolnostima“. I moram priznati da nije nimalo naivno. Čak je i zahtevnije, kada uzmem u obzir da sam više puta morao da odsviram program kako bih bio zadovoljan finalnim snimkom. Možda vam zvuči irealno, ali tako je. Svaki učesnik se snimao iz kutka svoje sobe, a kasnije su svi snimci bili montirani u jedan – otkriva Danilo.

     

    Što se tiče njegovih uzora u muzičkom svetu, svakako da postoje. Za klarinet je to Andreas Ottensamer, prvi klarinetista Berlinske filharmonije, a za saksofon Michael Brecker, američki džez saksofonista i kompozitor.

     

    – Mislim da je svakoj osobi koja želi da napreduje i da se usavršava bitno da ima svog uzora u stvarnom svetu. To vam daje motivaciju koja je od ključnog značaja – završava svoju priču Danilo Ćirić, koji planira da upiše Muzičku akademiju i nastavi školovanje na klarinetu.

     

    danilo ćirić
    Foto: Privatna arhiva

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura