• STRAŠAN VIKEND: GORELO ČAK 500 HEKTARA NJIVA, LIVADA I ŠUMA!

  ZRENJANIN – Strašan protekli vikend bio je u atarima oko Zrenjanina, čak 500 hektara njiva, livada pa i šuma gorelo je zbog nesavesnih građana, a osim poljočuvara, lovaca i vatrogasaca intervenisala je i policija. – Jedan počinilac uhapšen je u blizini Kleka, zbog požara koji je izazvao, a na teren su morali vatrogasci sa dva vozila, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  STRAŠAN VIKEND: GORELO ČAK 500 HEKTARA NJIVA, LIVADA I ŠUMA!

  ZRENJANIN – Strašan protekli vikend bio je u atarima oko Zrenjanina, čak 500 hektara njiva, livada pa i šuma gorelo je zbog nesavesnih građana, a osim poljočuvara, lovaca i vatrogasaca intervenisala je i policija.

  Foto: Dušan Bartolović

  – Jedan počinilac uhapšen je u blizini Kleka, zbog požara koji je izazvao, a na teren su morali vatrogasci sa dva vozila, kao i interventna jedinica policije, jer je počinilac pokušao da pobegne sa lica mesta. Tamo su, osim našeg poljočuvara, na teren su izašli i lovci, sa kojima imamo sve bolju saradnju u sprečavanju požara u atarima – kaže koordinator Poljočuvarske službe u Zrenjaninu Branislav Lazić.

  On je revoltiran jer je samo proteklog vikenda zbog paljevina bilo ugroženo oko 500 hektara livada, njiva, ali i ono malo šuma u ovom delu Banata.

  – Kod Knićanina je gorelo oko 60 hektara državnog zemljišta pod trskom, niskim rastinjem i šumom. Bilo je požara i kod Botoša i Sutjeske, gde je gorelo 80 hektara pored ribnjaka. Vatre je bilo i u atarima Farkaždina, Orlovata, pa između Mužlje i Lukinog Sela – nabraja Lazić i napominje da poljočuvari ulažu nadljudske napore da spreče ove opasne pojave.

  Podneto je oko 500 prekršajnih i 30 krivičnih prijava, zbog raznih prekršaja i krivičnih dela, pored ostalog i zbog paljevina.

  -Ali, pitamo se je li naš trud uzalud, kada vidimo kako to završava pred sudijama. Zamislite, kada počinilac bez razmišljanja plaća kaznu od 5.000 dinara i pita da li može unapred da plati još jednu, da više ne gubi vreme u sudu. A ovih dana jedan od poljočuvara ide u sud sa polomljenom rukom i ima tretman maltene kao počinilac – rezigniran je Lazić i ističe da osim velikih materijalnih šteta, strada i divljač i ono malo šuma.

  On poziva policiju da više vremena provodi na terenu, jer je ovih dana aktuelan još jedan veliki problem.

  – Ratari bukvalno odoravaju drumove, okreću traktore izlazeći na put i nanose blato i tuluzinu a zna se koliko to može biti opasno za učesnike u saobraćaju – upozorava Lazić, podsećajući da je preventiva i sprečavanje ovakvih pojava mnogo bezbolnije od otklanjanja posledica.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Hronika