• Prekršajni sud u Zrenjaninu prošle godine imao pune ruke posla

  Prekršajni sud u Zrenjaninu, imajući u vidu okolnosti u kojima je radio, u prošloj godini je imao dobre rezultate.   U izveštaju o radu ovog suda navodi se da je zaprimljeno ukupno 5.136 novih predmeta, što je 520 više nego 2019. Ukupno je u radu bilo 17.738 predmeta, od toga 7.546 prekršajnih predmeta i prekršaja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prekršajni sud u Zrenjaninu prošle godine imao pune ruke posla

  Prekršajni sud u Zrenjaninu, imajući u vidu okolnosti u kojima je radio, u prošloj godini je imao dobre rezultate.

   

  U izveštaju o radu ovog suda navodi se da je zaprimljeno ukupno 5.136 novih predmeta, što je 520 više nego 2019. Ukupno je u radu bilo 17.738 predmeta, od toga 7.546 prekršajnih predmeta i prekršaja maloletnika. Iz te grupe bilo je 5.136 novih slučajeva, ili za oko deset posto više nego 2019. godine. Ostalo su bili stariji predmeti.

   

  Pored prekršajnih i maloletničkih predmeta, u 2020. godini primljeno je i 5.988 novih predmeta izvršenja. Ukupno, sa ranije započetim izvršnim postupcima, bilo je 10.192 predmeta na izvršenju.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Uhapšen mladić koji je zloupotrebio platnu karticu starijeg poznanika

   

  „Prošle godine, kao i ranijih, doneto je najviše osuđujućih presuda, ali je bilo manje zastarelih predmeta. Takođe je uloženo manje žalbi na presude ovog suda, a broj starih predmeta je gotovo zanemarljiv. Što se tiče naplate novčanih kazni, troškova postupka i sudskih taksi, u toku 2020. godine manje je naplaćeno nego u toku 2019“, navodi se u izveštaju.

   

  Prekršajni sud u Zrenjaninu vreme vanrednog stanja

   

  Poseban osvrt zaslužuje i rad ovog suda za vreme vanrednog stanja, od 15. marta do 7. maja, tokom kojeg je sud funkcionisano kontinuirano, bez prekida rada.

   

  Zbog kršenja naredbe ministra unutrašnjih poslova o zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije, Prekršajni sud u Zrenjaninu je vodio 113 prekršajnih postupaka, od kojih je 99 predmeta rešeno, a 14 je toku. Zatim, zbog kršenja Uredbe za vreme vanrednog stanja pokrenut je 91 prekršajni postupak, od čega je 67 predmeta rešeno, dok su 24 još uvek u radu. Takođe, nadležne inspekcije podnele su ovom sudu 80 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, zbog kršenja odredbi Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno mera za sprečavanje širenja Kovid-19.

   

  Za vreme vanrednog stanja sudije su, radeći po planu dežurstva, po hitnom postupku, donele 99 presuda. One se odnose na okrivljene koji su kršili uredbu o zabrani kretanja lica. Za te prekršaje propisane su novčane kazne u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara.

   

  Prekršajni sud u Zrenjaninu, inače, nadležan je i za teritoriju opština Žitište, Sečanj i Novi Bečej, gde su osnovana odeljenja. Od ukupno 14 sudijskih mesta, trenutno postupa 11 sudija, dok su tri sudijska mesta upražnjena. Odlukom Narodne skupštine od 23. decembra prošle godine, na predlog Visokog saveta sudstva, za predsednika suda izabrana je sudija Mirjana Istrat, koja je na funkciju stupila 30. decembra, na svečanoj sednici svih sudija.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin