• Hrabri vatrogasci iz Zrenjanina učestvovali u gašenju požara na Eviji (Foto)

  U timu hrabrih i humanih vatrogasaca iz Srbije, koji su pomagali u gašenju požara na grčkom ostrvu Evija, bila su i dvojica pripadnika Vatrogasno spasilačkog bataljona Zrenjanin. Od 8. do 15. avgusta na Eviji su bili vatrogasci spasioci Dejan Kresić i Marko Marioncu sa jednim vatrogasnim vozilom, koje je namenjeno gašenju šumskih i požara na […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Hrabri vatrogasci iz Zrenjanina učestvovali u gašenju požara na Eviji (Foto)

  U timu hrabrih i humanih vatrogasaca iz Srbije, koji su pomagali u gašenju požara na grčkom ostrvu Evija, bila su i dvojica pripadnika Vatrogasno spasilačkog bataljona Zrenjanin. Od 8. do 15. avgusta na Eviji su bili vatrogasci spasioci Dejan Kresić i Marko Marioncu sa jednim vatrogasnim vozilom, koje je namenjeno gašenju šumskih i požara na otvorenom prostoru.

   

  – Kada smo stigli, dočekala nas je ogromna vatrena stihija koja se širila velikom brzinom, a požarom je bila zahvaćena velika površina. Gašenje nam je otežavao vetar koji je jako duvao. Sve je bilo u dimu, a oko nas je svuda bilo vrelo – pričaju hrabri zrenjaninski vatrogasci ekskluzivno za naš portal.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Počinje ponovljeno suđenje okrivljenima za krađu skupocene violine

   

  Odmah su počeli da gase vatru zajedno sa grčkim vatrogascima, a tu su bili i vatrogasci spasioci iz Beograda, Niša, Novog Sada, Kruševca, Sremske Mitrovice, Jagodine, Kikinde i Kraljeva, sa ukupno 14 vozila. Takođe, došla su i dvojica načelnika iz Sektora za vanredne situacije.

   

  dejan kresić i marko marioncu
  Foto: Privatna arhiva

   

  Meštani im poklonili ikonu u znak zahvalnosti

   

  Najzahtevnije je bilo da se preseče front požara dužine oko pet kilometara i da se smiri vatra koja je pretila da se proširi na okolna naselja.

   

  – Trebalo je mnogo zalaganja da presečemo ovaj front. Svi smo dali sve od sebe i uspeli smo – prisećaju se Kresić i Marioncu.

   

  Nakon dva dana neprestane borbe, koja su bila ključna u sprečavanju širenja vatrene stihije, vatrogasci spasioci su bar malo mogli da odahnu.

   

  – Uspeli smo da zaštitimo ljude, ali i njihovu imovinu. Ali, tu nije bio kraj, borba sa požarom se nastavljala sve dok nije lokalizovan. Koliko god bilo zahtevno, sve vreme smo znali da ćemo uspeti. To su situacije u kojima nema straha, nema vremena za razmišljanje. Znamo šta moramo i samo mislimo o tome – kažu sagovornici portala zrenjaninski.com.

   

  Oni dodaju da su im meštani bili jako zahvalni i da su im pomagali koliko su mogli.

   

  – Donosili su nam vodu i hranu, a posebno nas je dirnulo kada su nam poklonili ikonu u znak zahvalnosti za pomoć koju smo im pružili – ističu Dejan Kresić i Marko Marioncu.

   

  dejan kresić i marko marioncu
  Foto: Privatna arhiva

   

  Spasiti nečiji život nema cenu

   

  I posle sedam teških dana, maksimalno iscrpljeni ali zadovoljni, vatrogasci su se vratili svojim kućama.

   

  – Naš posao jeste veoma zahtevan i težak, ali spasiti nečiji život nema cenu. I koliko god da traju intervencije i koliko god da smo umorni, nikada ne razmišljamo o tome. Na kraju svega samo osećamo ogromnu sreću. I kada smo birali ovaj posao, znali smo da neće biti lako, da je svaki dan novi izazov, da nikada nećemo znati šta nas čeka sutra, ali smo se  rukovodili time da je najveća radost pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija – naglašavaju naši sagovornici.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Obojica su, inače, iskusni vatrogasci. Dejan Kresić radi 21 godinu, dok Marko Marioncu iza sebe ima 19 godina rada. Do sada su bili angažovani na gašenju šumskih požara u celoj Srbiji, a ovo im je prvi put da su učestvovali u akciji gašenja požara van granica naše zemlje.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Hronika