• Vodovod i kanalizacija: Građanima Zrenjanina na kućne adrese stigli uvećani računi

  Portalu zrenjaninski.com ovih dana se javljaju čitaoci sa pitanjem – zašto su im uvećani iznosi na računima koje im je dostavilo Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina.   Nekim domaćinstvima, u zavisnosti od očitane ili procenjene potrošnje, računi za jul već su i za hiljadu i više dinara u odnosu na junske. Građane […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Vodovod i kanalizacija: Građanima Zrenjanina na kućne adrese stigli uvećani računi

  Portalu zrenjaninski.com ovih dana se javljaju čitaoci sa pitanjem – zašto su im uvećani iznosi na računima koje im je dostavilo Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ iz Zrenjanina.

   

  Nekim domaćinstvima, u zavisnosti od očitane ili procenjene potrošnje, računi za jul već su i za hiljadu i više dinara u odnosu na junske. Građane posebno zbunjuju različite cene pijaće i otpadne vode.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kad pijem, ne vozim: Za vikend, tokom „Dana piva“, Gomex časti vožnju!

   

  Računi za vodu uvećani su jer je poskupelo odvođenje otpadne vode. Odluku o tome doneli su odbornici Skupštine grada pre mesec i po dana. Odbornici su tada izašli u susret zahtevu JKP „Vodovod i kanalizacija“.

   

  Tako je po novom cenovniku, koji je počeo da se primenjuje sa julskom potrošnjom, cena odvođenja otpadne vode za građane sa dosadašnjih 30,03 dinara po metru kubnom povećana na 49,25 dinara.

   

  Veću cenu plaćaju i ustanove i ostale organizacije. Umesto dosadašnjih 57,08 dinara, nova cena za njih je 93,61 dinara. Za privredu ta cena umesto dosadašnjih 67,59 dinara iznosi 110,85 dinara.

   

  Odluku o povećanju cena odvođenja otpadne vode u JKP „Vodovod i kanalizacija“ obrazložili su potrebom unapređenja postojeće mreže, a u skladu „sa trenutnim stanjem cena na tržištu svih najvažnijih činioca“.

   

  vodovod i kanalizacija zrenjanin
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Stavka ostala ista ali ne i iznos

   

  Kako je navedeno u izmenama i dopunama programa poslovanja, u kojima se našao i zahtev za poskupljenje usluge odvođenja otpadnih voda, preduzeće od 2015. nije menjalo cene usluga isporuke vode. Cena odvođenja otpadne vode je korigovana jednom, i to 2018. godine, ne prateći rast cena na malo. To direktno smanjuje mogućnosti neophodnog ulaganja u infrastrukturu, obrazložili su u ovom preduzeću.

   

  „Iako se godišnje na servis i kupovinu fekalnih pumpi izdvajaju milionski iznosi, sa trendom rasta cena novih pumpi i rezervnih delova, ovaj iznos se mora uvećati u narednom periodu, kako bi se zadovoljile potrebe održavanja i unapređenja kanalizacione mreže“, objasnili su u svom zahtevu nadležni u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

   

  Mada je odlukom o povećanju cene otpadne vode bilo predviđeno da se ukine fiksni deo za vodovodni priključak i uvede nova stavka – fiksni deo za pogonsku spremnost sistema, na računima za julsku potrošnju to se nije desilo.

   

  Stavka je ostala ista ali ne i iznos. Tako se sada za fiksni deo za vodovodni priključak, za vodomer prečnika tri četvrtine, plaća 98,08 dinara umesto dosadašnjih 39,55 dinara.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Plutajuća ostrva u centralnom gradskom jezeru: Pravi primeri mini ekosistema

   

  „Sredstva iz ove stavke koriste se za unapređenje sistema vodosnabdevanja, kako u gradu, tako i u selima“, obrazloženo je u „Vodovodu i kanalizaciji“.

   

  Cena vode ovim izmenama i dopunama nije menjana. Nju će Zrenjaninci i dalje plaćati 29,36 dinara bez PDV-a po kubnom metru. Za privredu ona iznosi 69,29 a za ustanove i ostale organizacije 62,24 dinara.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad