• Treba li koristiti sirene za uzbunjivanje tokom ekstremnih vremenskih nepogoda?

  Naš sugrađanin i čitalac portala zrenjaninski.com Nenad Popov obratio se našoj redakciji sa pitanjem zašto se nisu oglašavale sirene za uzbunjivanje uoči jakog nevremena koje je nedavno zadesilo Zrenjanin i okolinu.   – Te sirene služe kako bi se stanovništvo i životinje sklonile na bezbedno, a šteta i žrtve svele na minimum. Mislim da nije […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Treba li koristiti sirene za uzbunjivanje tokom ekstremnih vremenskih nepogoda?

  Naš sugrađanin i čitalac portala zrenjaninski.com Nenad Popov obratio se našoj redakciji sa pitanjem zašto se nisu oglašavale sirene za uzbunjivanje uoči jakog nevremena koje je nedavno zadesilo Zrenjanin i okolinu.

   

  – Te sirene služe kako bi se stanovništvo i životinje sklonile na bezbedno, a šteta i žrtve svele na minimum. Mislim da nije dovoljno da se samo na internetu izdaju upozorenja. Smatram da je ovo moje pitanje na mestu – naveo je Popov.

   

  On je dodao da se ovim povodom obratio i gradonačelniku i da je dobio odgovor da pravila nalažu da se sirene aktiviraju kada grad za to dobije nalog od viših organa. Odgovoreno mu je i da je dat nalog službama da budu pripravne.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Izostao prihod od zakupa poljoprivrednog zemljišta od najmanje 462.801 evro!

   

  Nadležni u Zrenjaninu, koje smo mi kontaktirali, odgovorili su nam da su građani u prethodnom periodu na vreme obaveštavani o vremenskim nepogodama putem najava i upozorenja koje su slali MUP Srbije, Republički hidrometeorološki zavod i drugi. Konkretan odgovor na pitanje zašto nije korišćen sistem za javno uzbunjivanje nismo dobili.

   

  Redovna provera ispravnosti sistema sprovodi se tromesečno

   

  Neki su mišljenja da ove sirene ne bi trebalo uključivati u ovakvim situacijama i dodatno unositi paniku među građane, jer se one uglavnom vezuju za ratna dešavanja. Mnogima, smatraju oni, u prvi mah ne bi ni bilo jasno o kakvoj opasnosti je reč.

   

  Drugi su, pak, uvereni da bi njihovo korišćenje pomoglo u spasavanju ljudi, životinja i imovine u slučajevima ekstremnih vremenskih nepogoda, kakve su nas zadesile prethodnih dana.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Poljoprivredno gazdinstvo Halai iz Zrenjanina objavilo konkurs za zapošljavanje

   

  Podsetimo, redovna provera ispravnosti i funkcionalnosti sistema za uzbunjivanje sprovodi se tromesečno tokom godine.

   

  Sirene za uzbunjivanje oglase se emitovanjem signala jednoličnog tona u trajanju od 60 sekundi. U pitanju je znak za prestanak opasnosti.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Interesantno je da nisam čuo nijednu protivgradnu raketu prilikom ovih par poslednjih oluja.Slučajno ili namerno?A pg stanica se nalazi dosta blizu moje lokacije, uvek sam čuo ranije kad se ispaljuju rakete, ovaj put ništa…

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad