• Šta raditi sa Pinovom vilom: „Obnoviti je i u njoj otvoriti upravnu zgradu Linglonga“

  Pinova vila u Zrenjaninu, koja ima status spomenika kulture, trebalo bi da bude obnovljena. To smatra većina učesnika ankete sprovedene na Fejsbuk stranici informativnog portala zrenjaninski.com.   Nedavno smo čitaocima postavili sledeće pitanje: „Da imate mogućnost, šta biste uradili sa Pinovom vilom? Srušili je i na njenom mestu izgradili novi objekat, ili biste je rekonstruisali […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šta raditi sa Pinovom vilom: „Obnoviti je i u njoj otvoriti upravnu zgradu Linglonga“

  Pinova vila u Zrenjaninu, koja ima status spomenika kulture, trebalo bi da bude obnovljena. To smatra većina učesnika ankete sprovedene na Fejsbuk stranici informativnog portala zrenjaninski.com.

   

  Nedavno smo čitaocima postavili sledeće pitanje: „Da imate mogućnost, šta biste uradili sa Pinovom vilom? Srušili je i na njenom mestu izgradili novi objekat, ili biste je rekonstruisali i pretvorili u ustanovu kulture ili neki drugi objekat? I koji?“

   

  PROČITAJTE JOŠ: Jednosoban stan na Lesnini za 41.500 evra: U prizemlju je i ima lep raspored prostorija

   

  Usledila su 124 odgovora i komentara, a neki od njih pokazuju da su Zrenjaninci željni novih prostora za kulturu i kulturnih sadržaja. Mnogi su odgovorili da ovu arhitektonsku i istorijsku lepoticu moramo sačuvati po svaku cenu, obnoviti je, a onda u njoj organizovati kulturne sadržaje.

   

  Bilo je, naravno, i drugih ideja i odgovora, među njima i šaljivih, pa je jedna čitateljka predložila da se zgrada obnovi i prepusti Kinezima za upravnu zgradu gumare Linglong. Jedan čitalac je odgovorio da bi srušio Pinovu vilu i na njenom mestu napravio Zrenjanin na vodi, a drugi da bi tu izgradio NIS benzinsku pumpu jer nam, kako je kazao, to fali.

   

  pinova vila u zrenjaninu
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Evo još nekih zanimljivih odgovora naših čitalaca:

   

  – Obnoviti i pretvoriti u bilo koje svrhe, makar neki restorančić isključivo sa jelima iz davnih vremena kao i kolačima iz tog vremena. Sve domaće kao i pića domaća da se služe!

   

  – Srušiti i napraviti istu takvu na istom mestu. Pretvoriti u igraonicu za decu sa temama Hari Potera, Wednesday i sličnim temama.

   

  – Društvo inženjera i tehničara Zrenjanin (DIT) je sedamdesetih godina tražilo da Pinovu vilu koristi kao „Dom inženjera i tehničara“, ali smo odbijeni. Isto se desilo i u sledećoj deceniji! Nauka i Pinova vila su, svako na svoj način, dali veoma vidljive rezultate do danas.

   

  – Zakasnili ste, to je trebalo pre trideset godina, tada je još moglo nešto da se popravi a sada srušite pre nego što neko ne nastrada.

   

  – Ja bih tu jednu veliku bolnicu, sa svim mogućim aparatima, salama za operacije, za teške bolesti. Mnogo imamo bolesnih ljudi, a naša bolnica je mala da primi sve pacijente.

   

  pinova vila u zrenjaninu
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Pinova vila sagrađena 1894. godine

   

  U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin kažu da je Pinova vila, koja se zahvaljujući gruboj urbanističkoj intervenciji danas nalazi tik uz magistralu, sagađena 1894. godine u vreme najživlje i najznačajnije graditeljske aktivnosti u Velikom Bečkereku.

   

  Podigao ju je Leon Štegervald a dve godine potom kupio Ferenc Danijel u čijem je vlasništvu bila do 1919. godine. Paja Pin, geometar po struci, postao je 1928. godine njen šesti po redu vlasnik. Iako je vila od 1943, kada su Nemci iselili Pinove, promenila još sijaset stanara, ostala je upamćena kao njihovo vlasništvo.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Vila je danas napuštena i nalazi se u kritičnom stanju. Projekat obnove fasada Pinove vile urađen je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin još 2005. godine. Međutim, objekat je već decenijama prepušten zubu vremena i propada.

   

  Kuća narodnog heroja Servo Mihalja izgubila svojstvo kulturnog dobra

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 8

  1. Kakva Pinova vila, Gradska kuca i ceo centar im se raspadaju. A strucnjaci se kupaju u djakuzijima i bazenima koji su pokrali od napacenih Zrenjaninaca.

  2. Zaista neozbiljno.
   Prvo treba znati ko je vlasnik objekta. Tek kad se to sazna, moze da se nesto predlozi.
   Na primer, ako je u privatnom vlasnistvu (restitucija), grad moze da proba da otkupi objekat i rekonstriuise ga sa odredjenom namenom. Ako vlasnici ne zele da ga prodaju, onda je kraj rasprave. Privatni vlasnik ce odrediti cemu ce sluziti.
   Licno mislim da bi objekat bio lepo mesto za neku galeriju ili muzejsku postavku. No, tu se postavlja pitanje prilaska i parkinga. Da bude sediste neke stranke ili agencije nema smisla za takav objekat. On treba da bude otvoren za javnost.

   1. Slazem se u potpunosti sa Vasim predlogom.To lepo zdanje je zasluzilo da joj se povrati stari sjaj i da uzivaju ljubitelji umetnosti u njoj.

  3. Ne treba ništa obnavljati, samo staviti na sve prozore i vrata rešetke i preimenovati u zatvor. A onda jednom tu „useliti“ kojekakve kneževe, karapandže, bađoze, morževe i ostalu bagru…

  4. Trebalo bi da se iz budzeta grada vila obnovi i da se pokloni onom krmku debelom sljamtovcu.Kad mozemo da poklanjamo pare popovima mozemo i krmcima iz sns-a,a ionako sami uzimaju mamu im ,,,,, i njihovom precedniku

  5. Ling Long treba da se izbrise sa lica zemlje SRAM VAS BILO UPROPASTILI STE SVE STO STE DOTAKLI

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad