• Pristan na reci Begej potpuno promenio izgled ovog dela grada (Foto)

  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, obišao je danas pristan na levoj obali Begeja, u neposrednoj blizini pešačkog mosta u naselju „Berbersko“, kao i šetalište iznad pristana, koje je opremljeno novim sadržajima.   Ova investicija deo je IPA projekta prekogranične saradnje Srbija – Rumunija „Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju“. Projekat je vredan blizu 14 miliona […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pristan na reci Begej potpuno promenio izgled ovog dela grada (Foto)

  Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sa saradnicima, obišao je danas pristan na levoj obali Begeja, u neposrednoj blizini pešačkog mosta u naselju „Berbersko“, kao i šetalište iznad pristana, koje je opremljeno novim sadržajima.

   

  Ova investicija deo je IPA projekta prekogranične saradnje Srbija – Rumunija „Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju“. Projekat je vredan blizu 14 miliona evra i finansiran je iz fondova Evropske unije. Gradnja pristana, uz prethodno uklanjanje vegetacije, izmuljavanje Begeja, čišćenje i uređenje obale, koštala je 600.000 evra.

   

  O projektu gradnje pristana i daljim planovima u vezi sa uređenjem Begeja i njegovih obala, govorio je pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić. On je od početka bio zadužen za realizaciju ovog posla.

   

  – Najavili smo 2015. godine, upravo s lučnog mosta pored sadašnjeg pristana, da će na ovom mestu biti izgrađen pristan. Tada smo takođe obećali da će potrebna sredstva biti obezbeđena iz evropskih fondova. To se i ostvarilo – rekao je Radišić.

   

  pristan

   

  Pristan već okuplja veći broj građana

   

  On je dodao da je interes Grada Zrenjanina u ovom slučaju višestruk.

   

  – Grad je obezbedio dodatna sredstva da uredi parcelu koja se nalazi na obali, iznad pristana, i da je opremi mobilijarom i javnom rasvetom. Uskoro će biti postavljena i nadzorna kamera, ali i čuvarska kuća. Nastavak projekta podrazumeva postavljanje stalnih vezova koje želimo da izgradimo na potezu od ovog privezišta uzvodno. Značajno za sve naše sugrađane je da se čišćenje Begeja nastavlja. To znači da će on ovako izgledati, nadamo se uskoro, celom dužinom toka kroz Zrenjanin. Naši sugrađani sve više borave na ovom mestu i već vidimo da nema dovoljno klupa, tako da ćemo ih postaviti još – rekao je Radišić.

   

  Pročitajte još: Sportski tereni namenjeni deci osvanuli u novom ruhu (Foto)

   

  pristan

   

  U planu i biciklističko-pešačka staza

   

  Naveo je i da već za nekoliko dana počinje čišćenje poteza ka železničkom mostu, pored Osnovne škole „2. oktobar“.

   

  – Na tom potezu planiramo i gradnju staze, pa će praktično šetalište koje je izgrađeno do pristana biti produženo sve do takozvanih „malih ulica“ kod Železničkog mosta. Takođe, u planu je i biciklističko-pešačka staza koja će povezati ovaj deo grada sa već postojećom stazom Zrenjanin-Ečka – nagovestio je nove aktivnosti Radišić.

   

  pristan na begeju

   

  Projekat uključuje i sanaciju brodskih prevodnica

   

  IPA projekat „Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju“ uključuje i gradnju dvonamenske (radno-inspekcione i biciklističke) staze uz Begej od Kleka do srpsko-rumunske granice, u dužini od 35 kilometara, sanaciju brodskih prevodnica – „šlajzova“ kod Kleka i Srpskog Itebeja, nabavku plovnog bagera i plovne kosačice za održavanje plovnosti Begeja i izradu tehničke dokumentacije za potrebe izmuljenja, deponovanja i remedijacije sedimenta na plovnom Begeju.

   

  Značaj pristana je u razvoju nautičkog turizma, uspostavljanju prekograničnog transporta, boljoj plovnosti Begeja kroz Zrenjanin, uređenju obala i šetališta, kao i organizaciji turističkih plovidbi ka Carskoj bari, Ečki, Belom Blatu i Titelu.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad