• Nestaje još jedan deo istorije industrije Zrenjanina: Gomile šuta na mestu stare fabrike

  Na mestu na kom se nekada nalazio stari „Šinvoz“ ili železnička radionica, danas se nalaze samo gomile šuta. Polako nestaje još jedan deo istorije industrije Zrenjanina.   Fabrika koju stanovnici Zrenjanina i danas zovu stari „Šinvoz“ osnovana je 1887. godine kao akcionarsko društvo za izradu malih motora sa unutrašnjim sagorevanjem.   PROČITAJTE JOŠ: Zeleni krovovi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nestaje još jedan deo istorije industrije Zrenjanina: Gomile šuta na mestu stare fabrike

  Na mestu na kom se nekada nalazio stari „Šinvoz“ ili železnička radionica, danas se nalaze samo gomile šuta. Polako nestaje još jedan deo istorije industrije Zrenjanina.

   

  Fabrika koju stanovnici Zrenjanina i danas zovu stari „Šinvoz“ osnovana je 1887. godine kao akcionarsko društvo za izradu malih motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Zeleni krovovi na zrenjaninski način: U svetu trend, kod nas odraz nebrige (Foto)

   

  Proizvodnja se u ovom pogonu odvijala sve do 1975. godine, kada je na obodu Zrenjanina izgrađena nova fabrika. Tako su nastali stari i novi „Šinvoz“.

   

  stari šinvoz
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Fabrika je krajem 19. veka građena planski, pored nove železničke pruge i železničke stanice.

   

  Nalazila se u industrijskoj zoni, iako se ovaj deo grada nije tako zvao. U neposrednoj blizini „Šinvoza“, naime, nalazili su se i fabrika nameštaja i „Žitoprodukt“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Nešto novo za vaše kupatilo i dvorište: Unesite u dom dozu luksuza i elegancije!

   

  Ove fabrike su do devedesetih godina prošlog veka zapošljavale hiljade radnika.

   

  Oko vrednog zemljišta na kom se nalaze pogoni starog „Šinvoza“ vodi se višegodišnji spor između „Železnica Srbije“ i „Šinvoza“, koji je u međuvremenu privatizovan.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Rušenje je počelo pre tri godine jer je zapušteni objekat, sklon padu, predstavljao opasnost po prolaznike. Naime, u delu grada, u kojem se nalaze objekti stare železničke radionice, velika je frekvencija saobraćaja odnosno vozila, pešaka i biciklista.

   

  stari šinvoz
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 5

  1. Sve oni to pripremaju za nekog secikesu da dobije dzabe i radi stanove. Znaci ocistilimu zemljiste da ne mora da trosi na rusenje i donosenje suta i dobije dzabe da zida kompleks stanova.

  2. Био сам запослен на позицији инжењера у новом Шинвозу неколико година, па ме за ту Фабрику вежу лепе успомене. Вратио бих се поново у Шинвоз, ако би руководство Фабрике показало више бриге за побољшање услова рада. Граду Зрењанину је потребна оваква Фабрика металске индустрије за даљи развој и унапређење металског сектора. Надам се да ће Фабрика опстати и у измењеним околностима пословања и да ће показивати позитивне резултате рада.

  3. Planirano je da se u Zrenjaninu, u sklopu elektrifikacije i rekonstrukcije pruge na brzine od 120km/h novcem EU ponovo izgradi zeleznicka masinska radionica koja bi pokrivala prugu od Panceva do Kikinde i Sente. Mozda ce biti bas na ovm mestu. Konkurs za izradu izradu projekta je vec raspisan. Nije jasn zast se sada radi neka rekonstrukcija pruge, ako se vec priprema nova mnogo detaljnija i obimnija za par godina.

  4. Kakvo ruglo u centru grada! Ruševine, smeće, nefunkcionalna železnička stanica, zarasle baruštine od starog korita begeja… Užas živi. Sve to treba porušiti i uz dobar plan regulacije napraviti novo funkcionalno gradsko jezgro.

   1. Novo gradsko jezero je i gradjeno pre nekih 15 godina, sve je isuseno i planirano veliko kupaliste, vece od peskare, ili sta sve nije obecavano. Posle par godina raskopavanja nalili su vodu i dobili smo – baru kakva je i bila ranije! A gde je otisao sav taj novac?

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Foto dana