• Jedna od najkontroverznijih građevina u gradu naredne godine napuniće šest decenija

  Jedna od najkontroverznijih građevina u Zrenjaninu, čuveni Vodotoranj, naredne godine napuniće šest decenija.   Sagrađen po projektu beogradskog arhitekte Borka Novakovića, kako bi obezbedio redovno i balansirano snabdevanje grada pijaćom vodom, Vodotoranj nikada nije ispunio svoju funkciju. No, i danas, skoro šezdeset godina posle, predmet je sporenja u javnosti.   PROČITAJTE JOŠ: Odbijena ponuda „Bomista“ […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Jedna od najkontroverznijih građevina u gradu naredne godine napuniće šest decenija

  Jedna od najkontroverznijih građevina u Zrenjaninu, čuveni Vodotoranj, naredne godine napuniće šest decenija.

   

  Sagrađen po projektu beogradskog arhitekte Borka Novakovića, kako bi obezbedio redovno i balansirano snabdevanje grada pijaćom vodom, Vodotoranj nikada nije ispunio svoju funkciju. No, i danas, skoro šezdeset godina posle, predmet je sporenja u javnosti.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Odbijena ponuda „Bomista“ i „MV Razvoja“: Ko će održavati fontane na Trgu slobode?

   

  Šta učiniti sa zgradom, koja zbog svojih arhitektonskih obeležja upadljivo odudara od ambijentalne celine najužeg gradskog jezgra? Na to pitanje struka i javnost nisu dali konkretne odgovore.

   

  Danas je to poslovna zgrada sa 11 spratova u mešovitom vlasništvu. Najveći deo je u privatnim rukama, a dobar deo je neuseljen i zapušten.

   

  Na specijalizovanom sajtu za prodaju nekretnina dosta dugo stoji oglas o prodaji dva poslovna prostora, jednog na petom, a drugog na šestom spratu, po ceni od 300.000 evra. Poslovni prostori se mogu kupiti i odvojeno po ceni od 150.000 evra za svaki. Međutim, zainteresovanih izgleda nema.

   

  vodotoranj
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Vodotoranj kao oglasna tabla

   

  Mnogo vlasnika, a mnogo i prostora koji nije u funkciji, najbolje se ogleda u tome kako izgleda prolaz i ulaz u zgradu.

   

  Stubovi, koji su jedan od simbola Vodotornja, sa kojih su otpale dekorativne fasadne ploče, služe kao oglasna tabla. Malo je bizarno što se na stubu našao i plakat Zelene stranke koja bi, valjda, trebalo da štiti javni prostor od zagađenja a ne da mu doprinosi.

   

  Pored kanti za otpad, koje se baš i ne prazne redovno, našlo se i nešto kabastije đubre. I, naravno, neizbežan dekor – balon koji sakuplja vodu iz klima uređaja.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Odleteo limeni krov sa objekta Osnovne škole „Jovan Dučić“ u Kleku

   

  Na osnovu toga što ima više od pola veka, i ova zgrada bi se, kao primer arhitekture vremena u kom je nastala, mogla naći pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Što joj, verovatno, ne bi pomoglo da izgleda bolje nego što izgleda danas.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  vodotoranj
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. A hotel Vojvodina se baš uklapa u „ambijentalnu celinu najužeg gradskog jezgra“? Nego, ko je bacio oko na taj prostor oko Vodotornja?

  2. Gradska kuća treba da se rekonstruiše, skroz je propala, taj objekat je podesan da ga otkupi i u njega se preseli Gradska uprava

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad