• Javni bunari danas predstavljaju podsetnik na neka prošla vremena

  Nekada su se javni bunari, poput ovog na uglu Dalmatinske ulice u Zrenjaninu, nalazili na mnogim mestima u gradu. Bunar u Dolji je odavno presušio i danas predstavlja podsetnik na neka prošla vremena.   Koliko je ovakvih i sličnih bunara u gradu na Begeju preživelo, teško je reći.   PROČITAJTE JOŠ: Učesnici protesta pitaju: Jesu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Javni bunari danas predstavljaju podsetnik na neka prošla vremena

  Nekada su se javni bunari, poput ovog na uglu Dalmatinske ulice u Zrenjaninu, nalazili na mnogim mestima u gradu. Bunar u Dolji je odavno presušio i danas predstavlja podsetnik na neka prošla vremena.

   

  Koliko je ovakvih i sličnih bunara u gradu na Begeju preživelo, teško je reći.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Učesnici protesta pitaju: Jesu li Zrenjaninci građani drugog reda? (Foto)

   

  Oni koji bi o njima trebalo da vode računa, Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, na svom zvaničnom sajtu takav podatak nemaju.

   

  U rubrici zanimljivosti, kao jedini stoji tekst iz 2016. u kom piše da je u gradu pedesetak uličnih bunara.

   

  Kada je 2015. godine, zbog situacije sa neupotrebljivom vodom iz gradskog vodovoda, građanstvo upućivano na ulične bunare, operisalo se brojkom od 27 javnih bunara, od kojih je samo nekoliko bilo u ispravnom stanju i sa vodom koja je tretirana kako bi se mogla koristiti.

   

  Prema nekim podacima, u Zrenjaninu su prvi ulični bunari kopani i postavljani krajem 19. veka. U prvoj polovini 20. veka na teritoriji grada su bila 54 javna bunara, a 1962. godine, kada je grad dobio vodovod – 82. Privatnih je bilo, kažu podaci, više od 500.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Ulični bunari koji su preživeli, makar i ovako suvi, možda su sada već u nadležnosti institucija koje bi trebalo da brinu o zaštiti kulturnog nasleđa.

   

  javni bunari

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad