• Čeka se na rekonstrukciju pruge, ali ni njena izgradnja nije išla lako

  Skorašnja informacija da bi pruga Pančevo – Zrenjanin – Kikinda mogla biti rekonstruisana uz pomoć sredstava iz Evropske unije, mnoge je obradovala, mada su neki i dalje skeptični prema ovim najavama.   Podsetimo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je krajem prošlog meseca u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Čeka se na rekonstrukciju pruge, ali ni njena izgradnja nije išla lako

  Skorašnja informacija da bi pruga Pančevo – Zrenjanin – Kikinda mogla biti rekonstruisana uz pomoć sredstava iz Evropske unije, mnoge je obradovala, mada su neki i dalje skeptični prema ovim najavama.

   

  Podsetimo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je krajem prošlog meseca u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem. Nakon sastanka je istakao da će Evropska unija pomoći Srbiji u projektu rekonstrukcije čak 588 kilometara regionalnih pruga.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pripremni radovi u toku: Biće uređena železnička stanica u Tomaševcu

   

  Vesić je tom prilikom ukazao na značaj obnove manjih regionalnih pruga, pored izgradnje i rekonstrukcije onih glavnih železničkih pravaca. Među te manje pruge ubrojao je dve koje spajaju Srbiju i Rumuniju. Jedna ide od Beograda prema Pančevu i Vršcu, a druga je Beograd – Zrenjanin – Kikinda, prema Rumuniji.

   

  Prvi zvižduk voza u našem gradu začuo se 1883. godine

   

  Ne ide sve tako lako sa rekonstrukcijom, a nije bilo lako ni kada se gradila pruga koja prolazi kroz Zrenjanin. O tome svedoče podaci koje je objavila ugledna istoričarka Nada Boroš, nekadašnja direktorka Istorijskog arhiva Zrenjanin.

   

  – Prvi zvižduk voza u našem gradu začuo se 7. jula 1883. godine kada je novoizgrađenom prugom Velika Kikinda – Veliki Bečkerek pristigao prvi voz na novoizgrađenoj železničkoj stanici. Tamo su ga dočekali razdragani građani. Izgradnja pruge označila je novo doba i prosperitet kako Velikog Bečkereka, kao sedišta Torontalske županije, tako i same županije – navodi Boroš.

   

  Međutim, borba županije da prugom poveže Veliki Bečkerek i Kikindu trajala je punih 26 godina. Novoizgrađena pruga je građena kao vicinalna, za brzinu od 45 kilometara na čas. Zbog velikog prometa, početkom tridesetih godina dvadesetog veka pojačana je na brzinu od 60 kilometara na sat. Proglašena je glavnom prugom drugog reda.

   

  – Zahvaljujući prugama i sve razvijenijem železničkom saobraćaju počeo se menjati i pejzaž Banata. Već pomenuta pruga Velika Kikinda – Veliki Bečkerek produžena je 1891. godine do Vršca, a nakon tri godine, 1894, Veliki Bečkerek je povezan prugom sa Pančevom – ističe Nada Boroš i dodaje da je novoizgrađenim prugama Banat bio povezan sa Evropom.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Izgradnja pruge uslovljavala je i izgradnju železničkih mostova, nadvožnjaka, podvožnjaka, skladišta i magacina, bokternica… Najlepše od svega, međutim, bile su zgrade novoizgrađenih železničkih stanica koje su danas, nažalost, zapuštene.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 4

  1. Mislim da sam u knjizi „o Nemačkom Elemiru – Deutsch Elemir“, koju je napisao Matthias Franzen, našao informaciju, „da je tada, 1882. , mađarski ministar za industriju, ili tako nekako, bio rodom iz N. Elemira“, koji je izgleda dosta „pomogao“, da se ta pruga uradi!
   Pozdrav iz Elemira!

  2. Skoro Sam prvi put posle 30god.seo u voz na molbu unuke da se vozimo Bez cilja.(inace unuka I’ma 5gdina).Vozilu smo se vozom koji je krenuo na vreme,imao spremacicu,mogli ste da unesete I bicikli,pruga. Je ocajna ali polazak I dolazak,kao I cist wc,daje Nadu da ce biti bolje….

  3. Priča se priča o pruzi, o autoputu o vodi, o svemu se priča, al na kraju dobismo samo neke zakrpe puteva i novi stadion. Nit znam šta če nam stadion, nit verujem da če zakrpe dugo trajati. Sad čekam taj auto put koji nikako da krene, a ovi već pričaju o prugama, nešto tu ne štima!!!

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad