• Apotekarska ustanova „Janković“ tvrdi da ju je Grad Zrenjanin doveo u zabludu

  Komisija za zaštitu konkurencije je donela rešenje po kojem Apotekarska ustanova „Janković“ treba da u budžet Republike Srbije uplati 2.939.647 dinara, jer je pre nekoliko godina preuzela Javnu ustanovu „Apoteka Zrenjanin“ bez prethodno izdatog odobrenja za sprovođenje koncentracije od strane te Komisije.   PROČITAJTE JOŠ: Ukoliko ste VOZAČI i tražite POSAO, onda je ovo prilika […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Apotekarska ustanova „Janković“ tvrdi da ju je Grad Zrenjanin doveo u zabludu

  Komisija za zaštitu konkurencije je donela rešenje po kojem Apotekarska ustanova „Janković“ treba da u budžet Republike Srbije uplati 2.939.647 dinara, jer je pre nekoliko godina preuzela Javnu ustanovu „Apoteka Zrenjanin“ bez prethodno izdatog odobrenja za sprovođenje koncentracije od strane te Komisije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ukoliko ste VOZAČI i tražite POSAO, onda je ovo prilika za vas!

   

  „Utvrđuje se da je koncentracija nastala sticanjem pojedinačne kontrole od strane Apotekarske ustanove „Janković“ iz Novog Sada nad poslovanjem zdravstvene ustanove „Apoteka Zrenjanin“, koje se odnosi na obavljanje farmaceutske delatnosti u gradu Zrenjaninu, sprovedena bez prethodno izdatog odobrenja za sprovođenje koncentracije od strane Komisije za zaštitu konkurencije“, navodi se u rešenju u koje je redakcija portala zrenjaninski.com imala uvid.

   

  Podsetimo, Komisija za zaštitu konkurencije je još u septembru 2020. godine pokrenula postupak po službenoj dužnosti, radi ispitivanja dozvoljenosti koncentracije koja je sprovedena a nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Prodaje se stan površine 75 kvadrata u zgradi na Lesnini (Foto)

   

  Apoteka „Janković“ je stekla kontrolu nad „Apotekom Zrenjanin“ ugovorom o koncesiji. Taj ugovor je potpisan marta 2019. godine sa Gradom Zrenjaninom. Koncesija je data na 15 godina, a Apoteka „Janković“ se obavezala da će avansno platiti koncesionu naknadu od 840.700 evra i godišnju koncesionu naknadu od 120.100 evra. Ugovoreno je da Apoteka „Janković“ obavlja apotekarsku zdravstvenu delatnost na 32 lokacije na području grada Zrenjanina.

   

  Pravni tim Grada pripremao tekst ugovora

   

  Obrazlažući razloge za sprovođenje koncentracije, Apotekarska ustanova „Janković“ je u toku postupka pred Komisijom za zaštitu konkurencije navela da posao sa Gradom Zrenjaninom predstavlja priliku da poveća svoje prisustvo na tržištu maloprodaje farmaceutskih proizvoda i medicinskih sredstava u Srbiji, kao i da poveća kvalitet brige o pacijentima, odnosno da unapredi kvalitet usluge povećanjem broja apoteka u kojima će obavljati delatnost. Saglasno tome, „Janković“ je odlučio da sprovođenjem koncentracije poveća svoje prisustvo na teritoriji grada Zrenjanina.

   

  Pojašnjavajući postupak oko zaključenja ugovora, „Janković“ je naveo da je pravni tim Grada Zrenjanina pripremao tekst ugovora i sporazuma, kao i da je lokalna samouprava dodatno angažovala agenciju za konsalting koja je, takođe, pružala stručnu pomoć u procesu zaključenja i sprovođenja ugovora. S druge strane, ova apoteka nije imala pravnog zastupnika.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Craft pivnica „Nomad Beer House“ raspisala oglas za posao

   

  „Iz tog razloga, stranka u postupku nije samostalno ispitivala da li je potrebna saglasnost još nekog drugog organa, odnosno Komisije, jer je očekivala da će, kao i do tada, biti obaveštena od Grada Zrenjanina u slučaju potrebe da se pribavi još neka saglasnost u ovom slučaju. Ne dovodeći u pitanje svoj deo odgovornosti u postupku pregovaranja i zaključenja ugovora i sporazuma, stranka u postupku smatra da je ipak dovedena u zabludu od strane druge ugovorne strane – Grada Zrenjanina, da nije potrebna saglasnost Komisije“, piše u rešenju.

   

  Prijavili bi da su znali

   

  Apotekarska ustanova „Janković“ je napomenula da bi prijavila koncentraciju Komisiji za zaštitu konkurencije da joj je na to skrenuta pažnja od strane Grada Zrenjanina.

   

  Komisija smatra da je, bez obzira na to, postojala zakonska obaveza podnošenja prijave od strane „Jankovića“. Takođe, ova ustanova je bila u obavezi da prestane sa sprovođenjem koncentracije sve dok je Komisija ne odobri.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Grad

  Nova žalba na odluku grada u vezi sa gumarom Linglong

  Građanski preokret je saopštio da je danas podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine protiv Gradske uprave Zrenjanina zbog ponovljene odluke da kineskoj […]