• VITOROGA ŽUJA IZ ORLOVATA

  ORLOVAT – Čeda Stanić iz Orlovata na svom gazdinstvu, između ostalog, gaji i ovce rase vitoroga žuja. Vitogora žuja, Racka ili Srpska ovca pripada domaćoj autohtonoj rasi, i najviše se gaji u južnom Banatu, ali eto stigla je i do Orlovata. Čeda kaže da nema nikakvu ekonomsku računicu da drži ovu rasu ovaca, ali kad […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  VITOROGA ŽUJA IZ ORLOVATA

  ORLOVAT – Čeda Stanić iz Orlovata na svom gazdinstvu, između ostalog, gaji i ovce rase vitoroga žuja. Vitogora žuja, Racka ili Srpska ovca pripada domaćoj autohtonoj rasi, i najviše se gaji u južnom Banatu, ali eto stigla je i do Orlovata. Čeda kaže da nema nikakvu ekonomsku računicu da drži ovu rasu ovaca, ali kad bi se sve gledalo kroz dinar, onda čovek ne bi držao ništa.

   

  vitoroga žuja
  Vitoroga žuja

   

  Ovoj rasi preti izumiranje a ukoliko i ovčari kao što je Čeda odustanu, u budućnosti ćemo je gledati u Zoološkom vrtu.

  Prvo što pada u oči kad se pogleda ova ovca jesu vrlo specifični rogovi i svakako boja ovce koja joj je dala ime.Vidljive je žute boje, Žuja, a spomenuti rogovi su kao kod antilope, pravorogovi okrenuti na gore. Rogovi su teški gotovo koliko i ovan, a veliki i do metra kod nekih grla (u proseku kod ovna 50 cm, a kod ovce oko 30 cm).

  Ova domaća rasa, kažu stručnjaci, predstavlja prvu kariku u lancu od divlje ovce, bez ikakog uplitanja nauke u njen uzgoj, posebno ne genetskog inžinjeringa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Poljoprivreda