• PRIRODA IZ UGLA DANILA ĐEKOVIĆA: Fotografije našeg okruženja koje ostavljaju bez daha

  Ovog bogatstva nismo ni svesni

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PRIRODA IZ UGLA DANILA ĐEKOVIĆA: Fotografije našeg okruženja koje ostavljaju bez daha

  ZRENjANIN – Sve je počelo 2008. godine kada sam supruzi kupio profesionalni fotoaparat – priča za portal „Zrenjaninski“ Danilo Đeković, jedan od najboljih fotografa u gradu, a i šire, čija je tema priroda, a pre svega ptice.

  danilo_djekovic

  – I supruga i ja jako volimo prirodu i fotografiju. Da je obradujem, kupio sam joj fotoaparat, koji sticajem okolnosti, pošto smo u međuvremenu dobili dva sina, sada više koristim ja nego supruga. Jedva čekam da mališani porastu, pa da opet krenemo svi u prirodu i na fotografisanje.

  Prva Danilova fotografska lokacija bila je Carska bara. Sada mu je najomiljenija Rusanda.

  – Mi nismo svesni u kom području živimo: vodeno čvorište, toliko reka, i toliko lepe prirode i toliko retkih ptica. Carska bara, Rusanda, Okanj, specijalni rezervat prirode Ritovi donjeg Potisja, uskoro specijalni rezervat Donje Potamišje. To su sve dragulji, a večita inspiracija za ornitologe, posmatrače ptica i nas fotografe.

  priroda

  Da bi se napravile tako dobre fotografije kakve pravi Danilo, potrebno je poprilično ulaganje u opremu, ali i dosta znanja i umeća.

  – I ogromna ljubav – kaže Danilo. – Ja krećem oko 3 ujutro da stignem do svitanja. Moram da poznajem vrstu ptice koju ću fotografisati, a vrlo često ni ne znam šta ću fotografisati, jer je priroda potpuno nepredvidiva.

  Svako godišnje doba i svaka ptica za Danila su jednako lepi i inspirativni. Ipak, ako bira godišnje doba, onda je to proleće, sve se budi, ptice selice stižu, pa se gnezde, pare, stižu mladunci… Ako bira ptice, onda se odlučuje za crne rode, šljukarice i orlove belorepane.

  priroda

  – Nažalost, činimo sve da narušimo prirodu i zatremo vrste. Orao belorepan sve je ređi na ovim prostorima i to je strašno – upozorava Danilo koji, da bi napravio dobru fotografiju, mnogo vremena provodi napolju, u prirodi, i zna mnogo više od svih inspekcija i kontrolora.

  – Moram da kažem da je ono što vidim na terenu često poražavajuće. Tu pre svega mislim na Carsku baru, čiji se upravljač o ovom biseru prirode ne brine, a Carska bara propada – kaže Danilo i dodaje da bi u odbranu prirode, biljnog i životnjsko sveta, svi morali mnogo jače da dignemo glas.

  priroda

  priroda

  priroda

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Bravo za mog prijatelja Danila i respect za njegovu borbu da se spasi Carska bara i ostale oaze koje nestaju.

  2. Bravo za mog prijatelja Danila i respect za njegovu borbu da se spasi Carska bara i ostale oaze koje nestaju.

  3. Sasvim sigurno jedan od najboljih poznavalaca i fotografa prirode, a naročito ptica ne samo u Srbiji već mnogo šire.

  4. Sasvim sigurno jedan od najboljih poznavalaca i fotografa prirode, a naročito ptica ne samo u Srbiji već mnogo šire.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Foto dana