• Sva tri mobilna operatora dižu cene: Šta na to kažu u Komisiji za zaštitu konkurencije

    Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije saopštila je danas da je na osnovu javno dostupnih informacija upoznata sa namerom da sva tri mobilna operatora povećaju cene svojih usluga.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Sva tri mobilna operatora dižu cene: Šta na to kažu u Komisiji za zaštitu konkurencije
    Foto: Pixabay

     

    Međutim, samo na osnovu ove činjenice ne može se zaključiti da je reč o eventualnom ponašanju suprotnom Zakonu o zaštitu konkurencije, navela je ova komisija.

     

    „Kao i u svim drugim slučajevima, tako i u ovom konkretnom, da bi komisija utvrdila da je reč o nedozvoljenom ponašanju, mora prethodno da sprovede zakonom propisani postupak za utvrđivanje postojanja povrede konkurencije. Svrha sprovođenja postupka je da se prikupe činjenice kojima bi se dokazalo kršenje Zakona o zaštiti konkurencije“, ističe se u saopštenju.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Igraj pametno i osvoji milione: Instaliraj Meridianbet aplikaciju na svom telefonu i priključi se zabavi!

     

    Međutim, imajući u vidu da postoji formalni, zakonom propisani standard za pokretanje postupka pred komisijom, a to je osnovana pretpostavka da je došlo do povrede konkurencije, neophodno je prethodno utvrditi osnovanost iznetih navoda i ispitati činjenice.

     

    Ukoliko se nakon toga zaključi da postoji sumnja da je uočeno ponašanje rezultat nedozvoljenih radnji, komisija pokreće postupak radi ispitivanja povrede konkurencije.

     

    „S obzirom na to da, shodno Zakonu o zaštiti konkurencije, na raspolaganju imamo različite mehanizme za prikupljanje potrebnih činjenica, mi ne saopštavamo javno svoje eventualne namere za postupanje u konkretnim slučajevima“, dodaje se u saopštenju Komisije za zaštitu konkurencije.

     

    Obesmislili pravo potrošača da raskinu ugovor

     

    Operatori mobilne telefonije MTS i Yettel povećali su cene svojih usluga od 1. marta, a A1 je najavio poskupljenje usluga od 1. aprila.

     

    Kako prenose beogradski mediji, za korisnike usluga prve dve kompanije, rok za raskid ugovora, ukoliko korisnici ne žele da plaćaju više, istekao je upravo 1. marta. Korisnici usluga A1 imaju 30 dana na raspolaganju da raskinu ugovore bez naknade, ako ne pristaju na poskupljenje.

     

    Međutim, ovo simultano poskupljenje sva tri operatora u kratkom roku čini besmislenim pravo potrošača da raskinu ugovor bez naknade, ukoliko se ne slažu sa promenom cene.

     

    Zbog skoro istovremenog povećanja cena sva tri mobilna operatora neka udruženja potrošača pozvala su Komisiju za zaštitu konkurencije da ispita da li je time suspendovano tržišno ponašanje.

     

    Udruženje potrošača „Efektiva“ podseća da su u prva dva meseca ove godine dva kablovska (SBB i Orion) i tri mobilna operatora (A1, Yettel i MTS) podigla cene svojih usluga.

     

    PROČITAJTE JOŠ: FOTO: Vikendica na Babatovu za 22.000 evra, od Tise je udaljena stotinak metara

     

    „Slučajnost ili dogovor? Realan rast troškova poslovanja ili dogovor? Šta je svrha ugovora, koje potrošači potpisuju sa operatorima, ako ovi mogu svako malo da ih menjaju“, pitaju iz „Efektive“.

     

    Ovo udruženje pita da li su operatori bili transparentni u obaveštavanju, to jest da li su građane o promeni cena obavestili direktno, putem računa ili porukom, i da li im dozvoljavaju raskid ugovora u skladu sa zakonom?

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. I to skoro pa istovremeno.Da li je to slučajno?Teško.Najverovatnije skaču i cene mesečnih paketa promocija za prepaid korisnike, što je ipak i dalje povoljnije nego da ste pod ugovornom obavezom.Jeste da je tu skoro pa sve ograničeno, ali meni je sasvim dovoljno, kako za priču, tako i za internet.Koji inače slabo koristim, uglavnom za Viber kuckanje, a gde god imam wifi, kod kuće i na poslu, naravno da ću to da koristim umesto da trošim net iz mreže.Inače i nisam zavisnik od telefona, koristim ga za ono čemu telefon prvenstveno i služi, i kad moram.Ne hodam ulicom sa nosem ubodenim u telefon.Ne trebaju mi skupi paketi ni ugovori.

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija