• Narodna banka Srbije upozorava na nove prevare: Ne nasedajte na ove ankete!

  Narodna banka Srbije (NBS) upozorila je građane na učestalu pojavu lažnih anketa u ime banaka na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk. U njima se građanima nudi nagrada u različitim iznosima, ukoliko popune anketu i dostave određene informacije.   „Takve ankete su zapravo kreirali kriminalci, koji se oglašavaju na lažnim profilima poslovnih banaka, pod njihovim imenom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Narodna banka Srbije upozorava na nove prevare: Ne nasedajte na ove ankete!

  Narodna banka Srbije (NBS) upozorila je građane na učestalu pojavu lažnih anketa u ime banaka na društvenim mrežama Instagram i Fejsbuk. U njima se građanima nudi nagrada u različitim iznosima, ukoliko popune anketu i dostave određene informacije.

   

  „Takve ankete su zapravo kreirali kriminalci, koji se oglašavaju na lažnim profilima poslovnih banaka, pod njihovim imenom i logom. Njihov pravi cilj je da se od građana pribave podaci koji će kriminalcima omogućiti pristup računima građana preko aplikacije elektronskog i mobilnog bankarstva“, saopštila je NBS.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Danas je Mala Gospojina, jedan od najvećih crkvenih praznika

   

  Narodna banka Srbije je u prethodnim danima utvrdila lažne ankete kod kojih se od građana traži da dostave četiri poslednja broja kartice, podatke s korisničkog naloga elektronskog ili mobilnog bankarstva, uključujući i šifru, kao i da proslede poruke koje sadrže aktivacione kodove za pristup elektronskom bankarstvu.

   

  Nakon što putem ankete dobiju ove podatke, kriminalci mogu da koriste platne instrumente građana i obavljaju transakcije njihovim novčanim sredstvima. Građani postaju svesni prevare tek kada im stigne poruka o zaduženju računa.

   

  „Kao i u prethodnim navratima kod sličnih prevara, Narodna banka Srbije apeluje na građane da se vode logikom i nikako ne odaju svoje podatke drugim licima. Ako njihova poslovna banka ima nameru da im uplati određena novčana sredstva, ona svakako već poseduje podatke o njihovom broju računa u toj banci, broju kartice, kao i druge podatke“, navodi se u saopštenju.

   

  Šta da radite u slučaju da ste već popunili sličnu anketu?

   

  Sigurnosne šifre koje banke dostavljaju građanima za korišćenje platnih instrumenata – kartica i elektronskog odnosno mobilnog bankarstva (PIN kartice, aktivacioni kodovi, SMS poruke s kodovima za izvršenje transakcije), kao i sigurnosni podaci koje građani nakon toga sami kreiraju (šifra za pristup nalogu elektronskog bankarstva, izmenjeni PIN kartice), poznati su isključivo vlasniku računa. Građani ne treba da ih prosleđuju nikome, uključujući i lica koja se predstavljaju kao predstavnici njihove banke.

   

  Korisnici platnih kartica ili aplikacije elektronskog odnosno mobilnog bankarstva treba da znaju da banka takve podatke nikada neće tražiti od njih putem društvenih mreža ili anketa. Posebno neće za takve informacije nuditi novčanu nagradu.

   

  U slučaju da ste već popunili sličnu anketu, neophodno je da se bez odlaganja javite svojoj banci i blokirate dalje korišćenje kartice ili aplikacije elektronskog odnosno mobilnog bankarstva. Nakon što ste obavestili banku o zloupotrebi, dalji rizik izvršenja transakcija prelazi na banku koja vam je izdala platni instrument.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „Narodna banka Srbije će i u narednom periodu nastaviti da obezbeđuje doslednu primenu propisa kojima je uređena zaštita korisnika platnih usluga. Istovremeno, ukazujemo građanima da je neophodno da sami pokažu odgovornost i odgovarajući stepen pažnje, tako što neće pristupati lažnim anketama koje nude novčanu nagradu i odavati svoje podatke. U situaciji kada korisnik platne usluge pokaže krajnju nepažnju, on snosi sve troškove, odnosno gubitke koji nastanu izvršenjem neodobrenih platnih transakcija“, poručuju iz NBS.

   

  Fond za mlade talente nagrađuje najuspešnije srednjoškolce

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija

  Konobar, da platimo: Poskupele ugostiteljske usluge

  Ugostiteljske usluge u Srbiji su u martu, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na mart 2022. godine poskupele za 9,7 odsto, pri čemu su najviše povećane cene prenoćišta, i […]