• Grejanje na drva ove zime najjeftinije, a evo šta će vas papreno koštati

    Najniže troškove za grejanje ove zime imaće domaćinstva koja koriste drva, saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije.   Agencija je računicu radila za prosečno izolovan stan od 60 kvadrata, za grejanje na temperaturi od 20 stepeni i to 16 sati dnevno, tokom 180 dana u grejnoj sezoni.   Domaćinstva koja se greju na drvo, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Grejanje na drva ove zime najjeftinije, a evo šta će vas papreno koštati

    Najniže troškove za grejanje ove zime imaće domaćinstva koja koriste drva, saopštila je Agencija za energetiku Republike Srbije.

     

    Agencija je računicu radila za prosečno izolovan stan od 60 kvadrata, za grejanje na temperaturi od 20 stepeni i to 16 sati dnevno, tokom 180 dana u grejnoj sezoni.

     

    Domaćinstva koja se greju na drvo, u delovima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 6.790 dinara po kubnom metru) i koja imaju novije peći, čija je efikasnost veća, grejanje će ove sezone koštati 56.000 dinara, pokazuje analiza koju je sprovela Agencija za energetiku.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Uštedite vreme i novac: Nova akcijska ponuda kvalitetnog materijala i opreme!

     

    Značajno veće troškove, 92.500 dinara, imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, sa cenom od 9.500 dinara po kubiku, i imaju peći niže efikasnosti. Nešto niži troškovi, od 84.600 dinara, biće za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo.

     

    Grejanje korišćenjem prirodnog gasa će i ove grejne sezone biti povoljno u odnosu na druge vidove grejanja jer će iznositi 59.500 dinara. To je za samo 3.500 dinara skuplje od najpovoljnijeg grejanja korišćenjem drveta.

     

    Troškovi grejanja na ugalj se nisu promenili u odnosu na prethodnu grejnu sezonu. Iznosiće od 71.900 do 77.700 dinara, zavisno od vrste uglja koji se koristi.

     

    Cena uglja nije promenjena

     

    Agencija za energetiku navodi da će domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imati troškove od 81.700 dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije, samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto. U tom slučaju oni iznose 113.600 dinara.

     

    „Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanje prosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti oko 200.000 dinara za električnu energiju, 173.000 dinara za lož ulje i 156.000 dinara za propan butan gas“, navode u Agenciji za energetiku.

     

    U Agenciji napominju da u odnosu na prethodnu godinu cena uglja nije promenjena. S druge strane, cene ogrevnog drveta su manje za oko 11 odsto i peleta za 12 odsto. Cena propan butan gasa je manja za 7 odsto, kao i cena lož ulja koja je smanjena za 8 odsto. Cena prirodnog gasa za domaćinstva je povećana za 31 odsto, dok je grejanje na struju skuplje za oko 27 odsto.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Iz Agencije za energetiku poručuju da navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva. Ne obuhvataju investicione troškove – na primer nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja, kao i troškove periodičnih pregleda i održavanja.

     

    Građanima se savetuje da pri izboru načina grejanja traže pomoć stručnjaka. Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte vaš stambeni prostor i promenite prozore. Ukoliko kupujete nove peći i kotlove, izaberite one koji su energetski što efikasniji.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija