• Fond PIO najavio: Od 1. januara novi uslovi za odlazak u penziju

    Fond PIO je najavio da će, u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, od 1. januara 2024. godine važiti novi uslovi za odlazak u penziju.   Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u narednoj godini 63 godine i 8 meseci […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Fond PIO najavio: Od 1. januara novi uslovi za odlazak u penziju

    Fond PIO je najavio da će, u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, od 1. januara 2024. godine važiti novi uslovi za odlazak u penziju.

     

    Granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera se za dva meseca, tako da je uslov za žene u narednoj godini 63 godine i 8 meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Vodič za zdravu i sjajnu kosu: Put ka obnovljenoj kosi

     

    Kod muškaraca i dalje važe isti uslovi – 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

     

    Zakon propisuje pomeranje starosnog uslova za žene sve do 2032. godine kada će uslovi za oba pola biti izjednačeni, 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

     

    „Osiguranici oba pola mogu ostvariti pravo na penziju i ukoliko imaju navršenih 45 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života“, naveo je Fond PIO.

     

    Za ostvarivanje prava na prevremenu starosnu penziju od naredne godine završava se prelazni period, odnosno pomeranje uslova za žene. Tako će od 1. januara 2024. godine za oba pola za ostvarivanje ovog prava biti potrebno 40 godina staža i 60 godina života.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    U ovom slučaju penzija se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju u toj kalendarskoj godini, a maksimalno 20,4 odsto.

     

    uslovi za odlazak u penziju

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    Tagovi:

  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin