• VIDEO: Prvi drugačiji Dan osoba sa Daunovim sindromom: Godinu dana nakon donacije Meridian fondacije – Uroš uživa na svom radnom mestu

  I ove godine obeležen je Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom, ali na nešto drugačiji način.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  VIDEO: Prvi drugačiji Dan osoba sa Daunovim sindromom: Godinu dana nakon donacije Meridian fondacije – Uroš uživa na svom radnom mestu

   

  Pre nešto više od godinu dana, tačnije u januaru 2023. godine, Udruženju dobročinitelja „Mali Princ“ iz Apatina uručena je vredna donacija u vidu mobilnog aparata za kokice.

   

  Ovaj aparat dobijen je od Meridian fondacije, a već tada je bilo jasno da će ga koristiti članovi Udruženja, tačnije jedan „Mali princ“ Uroš Panjković, koji je ovom donacijom dobio i svoje radno mesto.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dijamant donirao 1.700.000 dinara Savezu udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom

   

  Godinu dana kasnije, Meridian fondacija „Od srca s ljubavlju“ posetila je svoje prijatelje u Apatinu i baš na Dan osoba sa Daunovim sindromom odnosno 21. marta – postajemo svedoci kako mali znak pažnje i pomoći nekome može promeniti život.

   

   

  Dan osoba sa Daunovim sindromom obeležava se 21. marta, da bi se ukazalo na jedinstvenost trizomije dvadeset i prvog hromozoma, koja uzrokuje pomenutu bolest. Iako se tok razvitka bolesti ne može sa konkretnom preciznošću ustanoviti, kod ovih osoba je od velike važnosti da se sa njima redovno i kontinuirano radi.

   

  I nakon tmurnih prognoza, Danijela, majka mladića Uroša, koji je glavni heroj ove priče, nije odustajala, sa njim je vredno radila i on je izrastao u divnog i sposobnog mladića.

   

  meridian fondacija
  Foto: Meridian

   

  – Kao dete sa Daunovim sindromom, po rođenju je imao leukemiju i dve operacije srca. Međutim, Uki je komunikativan, voli društvo, voli da radi, voli i kafanu – to moram da naglasim, voli da prodaje kokice… Šta još da kažem, osim i da je veliki šarmer? Zato nam ova donacija mnogo znači, meni kao majci, Ukiju, samom Udruženju… Jedva čekamo da počne sezona i da nastavimo sa poslom – rekla je Danijela.

   

  Njegova velika želja bila je da prodaje kokice u svom rodnom Apatinu, a predstavnici Meridian fondacije su mu to i omogućili.

   

  – Meridian fondacija će se i ubuduće truditi da licima iz marginalizovanih društvenih grupa pomogne, da bude tu za njih na putu sazrevanja i odrastanja, baš kao što smo i Urošu pomogli da gotovo samostalno obezbedi sebi sredstva za egzistenciju i samostalan život – rekla je predstavnica Fondacije Jelena Jocić.

   

  Postoji tek nekoliko primera dobre prakse, gde su osobe sa Daunovim sindromom zaposlene, a Srbija za svetom u tome izuzetno kasni. U tome se dodatno ogleda značaj donacije koju je Fondacija uručila Urošu i njegovoj majci jer, kako i sama Danijela kaže, njima je samo potrebno pružiti šansu.

   

  Međunarodna mreža osoba sa Daunovim sindromom na Svetski dan osoba rođenih sa ovim sindromom poziva ljude i organizacije širom sveta rečima „Budite sa nama, ne za nas“, čijem pozivu se pridružuje i Meridian fondacija „Od srca s ljubavlju“, koja je, ovom donacijom, Urošu ispunila san!

   

  meridian fondacija
  Foto: Meridian

   

  Kreiranjem posebne online donatorske platforme na web sajtu meridianbet.rs, ovaj renomirani brend u industriji igara na sreću je 2022. godine napravio revolucionarni iskorak kada je u pitanju odnos sa svojim korisnicima. Razvijanjem jedinstvene crowdfunding platforme na regionalnom tržištu, Meridan je korisnike svojih usluga transformisao i od njih napravio istinske humanitarce i dobrotvore, osobe koje posredstvom web aplikacije i jednim klikom miša na opciju „doniraj“ mogu pružiti finansijsku pomoć za razne društvene projekte koje ova betting kompanija organizuje.

   

  Korisnicima je ovom prilikom ostavljena mogućnost da izaberu za koju akciju žele da doniraju svoja sredstva i time daju podsticaj kompaniji Meridian da izabere aktivnosti po želji korisnika i prioritetno deluje u njihovom interesu. Korišćenjem online donatorske platforme, Meridian je postao pionir online inovacija u zemlji i inostranstvu, a zahvaljujući primeni ovog posebnog modela uspešno je pružio podršku mališanima Dušanu Todoroviću i Anastasiji Mitić, kojima su prikupljena finansijska sredstva pomogla u borbi za vlastiti život.

   

  Kompanija Meridian se nije zadržala samo na pomoći najmlađima sugrađanima, već je prikupljena sredstva tokom trajanja donatorskih akcija usmeravala i za realizaciju društvenih projekata u raznim drugim segmentima, među kojima su: ekologija i zaštita životne sredine, podrška socijalno ugroženoj kategoriji društva, rekonstrukcija kulturnih i institucionalnih objekata, afirmacija domaćih talenata, medicinska žaštita i drugo.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Pokretanjem online donatorske platforme, Meridian je prevashodno želeo da podstakne i afirmiše celokupnu društvenu javnost o značaju solidarnog davanja i pružanja podrške ranjivim kategorijama društva. Iskazivanjem humanosti i borbom za zajednicu, kompanija Meridian je po ko zna koji put pokazala sa kakvim ljudskim kvalitetima raspolažu njeni zaposleni i zašto ih sa pravom u javnosti oslovljavaju kao pokretače pozitivnih promena.

   

  Napominjemo samo da je ovaj regionalni betting lider u protekle dve godine realizovao više od 100 CSR akcija i time direktno pomogao veliki broj institucija, organizacija, udruženja i pojedinaca koje je izazov života stavio u položaj borbe za egzistenciju i sopstveni opstanak.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 8

  1. secam se ovoga kada su Ukiju poklonili aparat za kokice da bi i on mogao da radi ,videlo se da je bio presrecan.Svaka cast ovim ljudima izmeridiana sto misle na nasu bolesnu decu

  2. Odavno ima na sajtu opcija za doniranje i dobro je sto sam mogu da odaberem kome cu pokloniti deo novca koji sam napravio na kladionici.

  3. Volim sto je doiranje preko sajta anonimno tj moze i da pise ime a i ne mora,i svaki put ubacim neku donaiju kad mogu i koliko mogu

  4. Nadam se da mi u kladionici ne zameraju sto im ne ostavljam vise baksis ,umesto toga ubacim na Doniraj preko sajta i uglavnom za pomoc deci.Odlicna stvar sto je meridian ovo ubacio kao opciju i verujem da nisam jedini.

  5. Samo jos kad bi se i ostale vece firme kao meridian ukljucili u ovakve projekte,zaista lep gest i za svaku pohvalu

  6. Ovo je najbolji primer kako Meridian kompanija ulaže u humanije društvo jer njene donacije imaju veliki direktan uticaj na živote ljudi

  7. Svaka čast jednoj ovakvoj kompaniji koja je dobro razmislila kako najbolje da olakša život Urošu i da mu obezbedi osećaj samostalnosti, zaposlenja i integracije u društvo

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo