• Šta su superćelijske oluje: Mogu trajati i do 12 sati i biti vrlo opasne

  Ovih dana se u medijima spominje termin „superćelijske oluje“ koji zvuči zastrašujuće i apokaliptično.   Kako bismo saznali nešto više o njima iz „prve, naučne ruke“, potražili smo objašnjenje od profesorke dr Zorice Podraščanin, sa Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.   PROČITAJTE JOŠ: Ortopedi Opšte bolnice Zrenjanin učestvuju u smanjenju liste čekanja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Šta su superćelijske oluje: Mogu trajati i do 12 sati i biti vrlo opasne

  Ovih dana se u medijima spominje termin „superćelijske oluje“ koji zvuči zastrašujuće i apokaliptično.

   

  Kako bismo saznali nešto više o njima iz „prve, naučne ruke“, potražili smo objašnjenje od profesorke dr Zorice Podraščanin, sa Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ortopedi Opšte bolnice Zrenjanin učestvuju u smanjenju liste čekanja u Srbiji

   

  – Superćelijske oluje nastaju kada postoji ekstremna termička nestabilnost atmosfere. Ove oluje mogu nastati bilo gde u umerenim geografskim širinama. Praćene su intenzivnim padavinama i gradom – ističe prof. dr Zorica Podraščanin.

   

  Ona napominje da su superćelije mnogo veće od pojedinačnih ćelija. Za razliku od pojedinačnih ćelija, superćelija ima jednu struju usmerenu naviše i dve struje usmerene naniže. Promene u pravcu vetra u nižim i višim slojevima ove strukture su jako velike i razdvajaju struju koja se kreće naviše i struje koje se kreću naniže.

   

  – To omogućava super ćeliji da stalno razvije snažnu i izdržljivu struju usmerenu naviše. Ovo je glavni razlog zašto su ovakve super ćelije dugotrajne i intenzivne. Superćelijske oluje mogu trajati i do 12 sati i biti vrlo opasne. Skoro uvek su praćenje snažnim vetrovima i velikom količinom padavina, te vrlo često izazivaju tornado – ističe prof. dr Zorica Podraščanin.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Za epski triler „Openhajmer“ neki kažu da je najbolji film u 21. veku

   

  Struka je svesna da se ovakvi fenomeni moraju pažljivo pratiti i dalje istraživati, s obzirom na to da ove oluje mogu imati implikacije na klimatske promene.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. „Као летње кише
   У тренутку срушило се све
   Као летње кише
   Изненада и без најаве…“
   Дејан Цукић је лепо опевао природу. Све друго је геоинжењеринга, контрола и мењања климе. Циљ је повећање пореза под маском „климатских промена“.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Sve više mladih pati od bolova u leđima

  U većini zemalja oko 80 odsto stanovnika imalo je, bar jednom u životu, problem sa tegobama u leđima. To je veliki javno-zdravstveni problem i mlađih i starijih, a često je uzrok izostanka sa […]