• Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Đurđic: Danas počinju Vučji dani

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Đurđic. Praznik je to posvećen Svetom Georgiju, koji je u našem narodu vrlo poštovan.   Na pravoslavnim ikonama Sveti Georgije predstavljen je kako sa krstastim mačem ubija aždaju koja je simbol pagnske vere, dok je na ikoni koja se iznosi na Đurđic predstavljen kako drži koplje u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Đurđic: Danas počinju Vučji dani

  Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Đurđic. Praznik je to posvećen Svetom Georgiju, koji je u našem narodu vrlo poštovan.

   

  Na pravoslavnim ikonama Sveti Georgije predstavljen je kako sa krstastim mačem ubija aždaju koja je simbol pagnske vere, dok je na ikoni koja se iznosi na Đurđic predstavljen kako drži koplje u rukama.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Prilagodili se duhu srpskog jezika: „Srbija Voz“ promenio ime u „Srbijavoz“

   

  Đurđic je česta porodična slava koja se proslavlja 16. novembra po novom kalendaru. Označava početak Vučjih dana ili Mratinaca, dana do Mratindana, 24. novembra.

   

  Dani između 16. i 24. novembra nazivaju se Vučji dani. U tom periodu ništa se ne daje iz kuće, ne prede se vuna i ništa se ne pere. Žene ne rade ručne poslove, a veruje se i da bi krojači i obućari trebalo da odmaraju.

   

  Veruje se i da Sveti Đorđe voli da se odazove nevoljnicima i da im pomogne. Pojavljuje se u obliku mladog viteza na konju, a naročito rado pomaže onima koji slave njegov dan.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Prema narodnom verovanju, zima dolazi sa Đurđicem, a odlazi sa Đurđevdanom.

   

  Veliki kašalj: Na početku bolesti simptomi podsećaju na običnu prehladu

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo