• Skoro dve trećine učenika oseća opterećenje školskim obavezama

  Dve trećine učenika u Srbiji, odnosno 74,5 odsto njih, živi sa oba roditelja, i najveći broj dece otvoreno komunicira sa njima, te smatra da im porodica pruža neophodnu podršku, pokazuju rezultati istraživanja koje je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Skoro dve trećine učenika oseća opterećenje školskim obavezama
  Foto: Pixabay

   

  Institut „Batut“ je obelodanio rezultate istraživanja ponašanja u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji 2022. godine. Informativni portal zrenjaninski.com će narednih dana objaviti nekoliko tekstova o ključnim rezultatima ovog istraživanja, podeljenim u nekoliko segmenata.

   

  Kada je reč o socijalnom kontekstu, skoro dve trećine učenika navodi da oseća opterećenje školskim obavezama (64,9 odsto), značajno više u odnosu na 2018. godinu (36,7 odsto). Najveće razlike su kod devojčica u sedmom i dečaka u petom razredu osnovne škole.

   

  Dečaci i devojčice petih razreda osnovne škole u najvećem procentu navode da imaju veliku podršku svojih nastavnika (68,5 odsto dečaka i 65 odsto devojčica). Doživljaj podrške nastavnika opada sa uzrastom i najniži je kod devojčica u prvom razredu srednje škole (22,7 odsto).

   

  Skoro dve trećine učenika ima veliku podršku svojih vršnjaka u različitim situacijama, takođe je pokazalo ovo istraživanje.

   

  Najpopularniji vid organizovanih slobodnih aktivnosti je učešće u timskim sportovima (fudbal, košarka, odbojka), kojima se dva puta nedeljno i češće bavi 41,7 odsto učenika. Više od četvrtine učenika navodi da u svoje slobodno vreme nikada ne čita knjige.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Đaci Francuske škole u Beogradu posetili Mlekoprodukt: Prvo edukacija, zatim degustacija

   

  Učenici značajan deo dana provode u korišćenju elektronskih medija, a svaki jedanaesti učenik u korišćenju društvenih mreža provodi sedam ili više sati dnevno.

   

  Skoro stalno, tokom celog dana, sa bliskim drugovima i drugaricana komunicira 45,5 odsto devojčica i 31,8 odsto dečaka, bez većih razlika u odnosu na 2018. godinu.

   

  U proseku svaki deseti učenik ima znake problematične upotrebe društvenih medija, što je veći procenat u poređenju sa 2018. godinom.

   

  Svaki četvrti učenik igra igrice skoro svaki ili svaki drugi dan, a ovaj procenat se nije promenio u poređenju sa 2018. godinom.

   

  Međunarodno istraživanje o ponašanju u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta je jedinstvena međunarodna studija koja se periodično, svake četvrte godine, realizuje u velikom broju zemalja Evropskog regiona Svetske zdravstvene organizacije i u Severnoj Americi.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Naši gimnazijalci osvojili treće mesto na takmičenju u oblasti životne sredine i održivog razvoja

   

  Ovo je treće istraživanje sprovedeno u Srbiji u 101 osnovnoj i srednjoj školi u drugom polugodištu školske 2021/2022. godine.

   

  U istraživanju je učestvovalo 198 odeljenja petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvog razreda srednjih škola, a anketirana su 3.962 učenika (49,5 odsto dečaka i 50,5 odsto devojčica). Učenici su dobrovoljno i anonimno popunjavali upitnik.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija