• Roditelji nezadovoljni obrazovanjem dece, nastavnici još negativniji prema obrazovnom sistemu

  Roditelji negativno ocenjuju mnoge aspekte obrazovanja svoje dece, pokazalo je istraživanje Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije.   Istraživanje o stavovima roditelja o obrazovnom sistemu u Srbiji sprovela je Nevena Buđevac, sa Učiteljskog fakuteta Univerziteta u Beogradu.   PROČITAJTE JOŠ: Deda Mraz usred leta među Banaćanima   S tim ciljem, sprovedene su fokus grupe sa […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Roditelji nezadovoljni obrazovanjem dece, nastavnici još negativniji prema obrazovnom sistemu

  Roditelji negativno ocenjuju mnoge aspekte obrazovanja svoje dece, pokazalo je istraživanje Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije.

   

  Istraživanje o stavovima roditelja o obrazovnom sistemu u Srbiji sprovela je Nevena Buđevac, sa Učiteljskog fakuteta Univerziteta u Beogradu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Deda Mraz usred leta među Banaćanima

   

  S tim ciljem, sprovedene su fokus grupe sa roditeljima u 12 gradova u Srbiji – Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sečnju, Subotici, Kikindi, Kraljevu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Šapcu i Čačku. Uzorak su činila ukupno 74 roditelja. Svaki roditelj je imao bar jedno dete školskog uzrasta, a većina više od jednog.

   

  Istraživanje je pokazalo da roditelji smatraju da škola ne omogućava deci da steknu korisna i primenljiva znanja, kao i deca nisu motivisana da uče, niti znaju kako se uči. Usled toga, deca uče napamet, samo za ocenu. Takođe, nastava im ne omogućava da o sadržajima koje uče promišljaju i razvijaju kritičko mišljenje.

   

  „Posebno je upadljivo to da gotovo sva deca idu na privatne časove i mnogo se oslanjaju na roditelje prilikom izvršavanja školskih obaveza. Roditelji nastavnike vide kao nemotivisane i često nekompetentne za rad sa decom. Posebno su nezadovoljni predmetnim nastavnicima, dok im je iskustvo sa učiteljima pozitivnije“, navodi se u istraživanju.

   

  Nastavnici izuzetno „potrošeni“

   

  Nadovezujući se na prethodno, urađeno je još jedno istraživanje, ovog puta sa ciljem da se sagleda na koji način nastavnici i direktori osnovnih i srednjih škola vide različite elemente obrazovnog sistema u Srbiji. Urađeno je deset fokus grupa sa nastavnicima iz Beograda, Zrenjanina, Sečnja, Čačka, Kikinde, Novog Pazara, Šapca, Niša, Kraljeva i Leskovca. U istraživanju je učestvovalo ukupno 57 nastavnika.

   

  Sa direktorima su urađene dve fokus grupe – u Kraljevu i Subotici. Ukupno je učestvovalo 12 direktora škola.

   

  „Iako se nakon istraživanja sa roditeljima činilo da su oni izuzetno kritični prema obrazovnom sistemu, ukazujući na njegove brojne nedostatke, možemo da zaključimo da je odnos nastavnika prema kvalitetu obrazovanja u Srbiji još negativniji. Nastavnici su u još većoj meri svesni svih problema sa kojima se svakodnevno najdirektnije suočavaju u školi. Uz to, utisak je da su nastavnici izuzetno „potrošeni“, odnosno da ih broj i intenzitet tih manjkavosti sistema sa kojima se kontinuirano i nepovratno nose jako iscrpljuje. Ljubav koju osećaju prema svom pozivu to više ne može da kompenzuje“, kažu u Nacionalnoj asocijaciji roditelja i nastavnika Srbije.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  I nastavnici i direktori upozoravaju da su mnogi prosvetni radnici upravo zbog toga i otišli iz škola, kao i da se taj trend nastavlja, te da škole sve češće imaju problem da održe kontinuitet nastave.

   

  Sve što je u ovom izveštaju predstavljeno pokazuje koliko su važne, hitne i sveobuhvatne promene, neophodne kako bi se kvalitet obrazovanja trajnije i značajnije unapredio, zaključak je istraživanja.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Debata o značaju prava na udruživanje

  Građanski preokret, u saradnji s Beogradskom otvorenom školom, uz podršku Evropske unije, u subotu, 25. maja, organizuje u Zrenjaninu debatu o značaju prava na […]