• Na današnji dan je rođen narodni heroj Žarko Zrenjanin čije ime nosi naš grad

  Na današnji dan, 11. septembra 1902. godine, u selu Izbište kod Vršca, rođen je narodni heroj Žarko Zrenjanin, po kome se od 2. oktobra 1946. zove naš grad. I jedna ovdašnja ulica nosi naziv Žarko Zrenjanin, kao i osnovna škola i Gradska narodna biblioteka.   Žarko Zrenjanin Uča poticao je iz siromašne zemljoradničke porodice. Završio […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan je rođen narodni heroj Žarko Zrenjanin čije ime nosi naš grad

  Na današnji dan, 11. septembra 1902. godine, u selu Izbište kod Vršca, rođen je narodni heroj Žarko Zrenjanin, po kome se od 2. oktobra 1946. zove naš grad. I jedna ovdašnja ulica nosi naziv Žarko Zrenjanin, kao i osnovna škola i Gradska narodna biblioteka.

   

  Žarko Zrenjanin Uča poticao je iz siromašne zemljoradničke porodice. Završio je Učiteljsku školu i službovao u makedonskom selu Kanatlarci, a potom u rodnom Izbištu. Još kao đak Učiteljske škole u Somboru prišao je revolucionarnom omladinskom pokretu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Meštani Tomaševca i Orlovata blokirali drumsko-železnički most na Tamišu (Foto)

   

  Član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1927. a ubrzo i sekretar Okružnog komiteta KPJ za južni Banat. Zbog izdavanja ilegalnog komunističkog lista uhapšen je 1933. i osuđen na tri godine zatvora.

   

  Iz zatvora je pušten 6. aprila 1936. godine. Odmah je nastavio politički rad, povezao se s komunistima u Beogradu i partijskom organizacijom u Vršcu. Policija ga je često hapsila i proganjala. Do rata 1941. hapšen je pet puta i mučen u policijskim zatvorima u Petrovgradu, beogradskoj Glavnjači i na Adi Ciganliji.

   

  Nakon okupacije Jugoslavije, 1941. godine organizovao je pripreme za oslobodilačku borbu u Vojvodini. Najviše je radio u Banatu i inicijator je stvaranja partizanskih odreda i njihovih prvih oružanih akcija. Posle teških udaraca koje su organizacije KPJ u Banatu i Bačkoj pretrpele u leto i jesen 1941. radio je na njihovom obnavljanju. Poginuo je u sukobu sa okupatorskim snagama, koje su novembra 1942. godine opkolile kuću u Pavlišu, u kojoj se nalazio.

   

  Za narodnog heroja je proglašen 5. decembra 1944. godine, a 2. oktobra 1946. banatski grad Petrovgrad je u njegovu čast preimenovan u Zrenjanin.

   

  Obnova spomenika Žarku Zrenjaninu

   

  Kako je najavljeno iz Gradske uprave, spomenik Žarku Zrenjaninu, kod kog se održavaju ceremonije obeležavanja Dana pobede, 9. maja, i Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, 2. oktobra, biće obnovljen u susret značajnom jubileju, 80. godišnjici od oslobođenja grada, 1944. godine.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Autor spomenika Žarku Zrenjaninu je vajar Rade Stanković. Spomenik je otkrio tadašnji predsednik Federativne Narodne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito 11. maja 1952. godine. Spomenik se nalazio na Trgu slobode sve do 1964. godine kada je, zbog rekonstrukcije trga, premešten na lokaciju na kojoj se i sada nalazi – ispred zgrade nekadašnjih društveno-političkih organizacija, poznatoj kao „Komitet“.

   

  Visok je tri metra i postavljen na 60 centimetara visokom postamentu.

   

  Devojčica iz Zrenjanina je 1976. poslala pismo Fidelu Kastru, ubrzo joj je stigao i odgovor!

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Žarko Zrenjanin se sve vreme drugog svetskog rata krio na salašu kod jednog domaćina koji je živeo sam sa maloletnom ćerkom. Žarko mu je u znak zahvalnosti silovao ćerku, pa ga je taj domaćin umlatio motkom kao kera, što je i zaslužio. Kad su došli oslobodioci taj domaćin i njegova ćerka su streljani, a Žarko je za ratne zasluge dobio grad. Gadi mi se kad samo pomislim na to.

   1. A ti si to sve gledao i sad to nama pričaš,liciš mi na oñe nacoše koni bi vratili Petrovgrad,nIkad,Karađorđeviči su ubice.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo