• GREJU SE NA GNOJIVO!

  Ekskluzivno otkrivamo da se priprema gradnja još jedne bioenergane

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Delegacija predstavnika nekoliko gradova i opština iz Srbije, u organizaciji nemačkog GIZ-a, posetila je tri sela u Bavarskoj. U delegaciji je bio i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić.

  nemacka-delegacija

  – Imali smo priliku da vidimo kako su ova sela, koja imaju oko 1.000 stanovnika, iskoristila biomasu za proizvodnju električne i toplotne energije i na taj način ne samo uštedela i stekla energetsku nezavisnost, nego i podigla kvalitet životne sredine – kaže za portal „Zrenjaninski“ Duško Radišić.

  Na obodu svakog od ova tri sela izgrađena je bioenergana koja za gorivo koristi žetvene ostatke, lišće i gnojivo sa farmi. Od toga se proizvede 40 odsto toplotne i 60 električne energije koje seljani koriste za osvetljenje i zagrevanje.

  nemacka

  – Pošto se proizvede više energije nego što selo može da potroši, višak se ili prodaje ili koristi za zagrevanje staklenika i sušara za voće i povrće – priča Radišić.

  Ova sela su i prava turistička atrakcija, a vrlo često im u pohode dolaze i grupe koje se na konkretnim primerima edukuju.

  – Stanovnici ovih sela imaju visoku svest o tome da moraju biti energetski nezavisni i tom činjenicom se posebno ponose. Ovakva energija nije bitno jeftinija, nije jeftino ni ulaganje, ali Nemci nemaju problem sa parama i žele i komfor, ali i samostalnost – ističe Radišić.

  nemacka

  Istovremeno, uzgojem drveća koje se koristi za biomasu, poboljšava se kvalitet zemljišta i nakon nekoliko godina ono se pretvara u zemljište više klase.

  U Botošu bi uskoro mogla da proradi prva bioenergana u Banatu, o čemu je naš portal prvi pisao. Ekskluzivno za portal „Zrenjaninski“ Duško Radišić najavljuje da se priprema gradnja bioenergane u još jednom selu u okolini.

  – To nije jeftino za naše prilike ali, iako sporije, polako hvatamo korak sa svetom – zaključuje Radišić.

  nemacka

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo