• Danas je Lazareva subota: Vrbica obeležena i u Zrenjaninu (Foto)

  Pravoslavni vernici danas proslavljaju Lazarevu subotu – Vrbicu, uspomenu na poslednje čudo Hristovo pred Nedelju stradanja, smrt i Vaskrsenje. Vrbica je praznik koji se uvek slavi subotom, u šestoj nedelji posta, a posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim kojeg su dočekala deca. Zato se ovaj praznik zove još i Lazareva […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Danas je Lazareva subota: Vrbica obeležena i u Zrenjaninu (Foto)

  Pravoslavni vernici danas proslavljaju Lazarevu subotu – Vrbicu, uspomenu na poslednje čudo Hristovo pred Nedelju stradanja, smrt i Vaskrsenje. Vrbica je praznik koji se uvek slavi subotom, u šestoj nedelji posta, a posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim kojeg su dočekala deca. Zato se ovaj praznik zove još i Lazareva subota i smatra se radosnim, dečjim praznikom.

   

  Radosni su danas bili i vernici u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Zrenjaninu, okićeni venčićima od vrbovog pruća i zvončićima.

   

  Tradicionalna litija kroz grad ove godine je izostala zbog poštovanja epidemioloških mera. Litija sa vernicima, predvođena sveštenstvom, uz pevanje Lazarevih tropara, obišla je oko hrama.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Uskršnja “Korpa solidarnosti”: Pomozimo socijalno ugroženim porodicama

   

   

  Vrbica je praznik dečije radosti

   

  – Danas slavimo Lazarevu subotu kada je Isus po predanju i po istini vaskrsao Lazara i posle krenuo za Jerusalim, znajući da će ga njegovi sunarodnici predati i raspeti na krst. Isus je u Jerusalim ušao na magaretu, a ljudi su od sreće i radosti, dočekujući ga kao cara, bacali palmine grančice. Mi nemamo plamine grančice, mi imamo vrbove. Posle Lazareve subote ulazimo u Nedelju stradanja, sećamo se Hristovog puta, ali nismo tužni. Nismo tužni jer dolazi Vaskrsenje. To nije najveći praznik, to je praznik nad praznicima koji nam daje nadu da ćemo biti večno sa Isusom. Nismo tužni jer da nije bilo Vaskrsenja ne bi bilo ni naše vere – rekao je protonamesnik Radivoj Nađalin.

   

  Vrbica je praznik dečije radosti. Tog dana majke svečano obuku svoju decu, pa čak i onu najmanju, od nekoliko meseci, dovode je u crkvu, kupuju joj zvončiće vezane na trobojku i stavljaju oko vrata.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Mlade vrbove grančice se odnose kućama i stavljaju pored ikone i kandila.

   

  Sa ovim danom počinju veliki Vaskršnji praznici.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Foto dana