• Četvoro naših mladih sugrađana osvojilo najprestižniju ekološku nagradu

  Četvoro maturanata Zrenjaninske gimnazije, članova tima „Need for Green“, osvojilo je najprestižniju ekološku nagradu „Zeleni list“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Četvoro naših mladih sugrađana osvojilo najprestižniju ekološku nagradu
  Foto: Privatna arhiva

   

  Članovi tima „Need for Green“ Marija Daruši, Matija Gogić, Gavrilo Cabadaj i Nemanja Radulj dobili su priznanje za najveće zaštitnike životne sredine. Njima je nagrada uručena na jučerašnjoj svečanosti u Ekološkom centru „Radulovački“ u Sremskim Karlovcima.

   

  Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine organizuju akciju „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine“. Ovu najveću i najstariju ekološku akciju u Srbiji pre više 40 godina pokrenuli su ekološki magazin „Čekajući vetar“ Radio Beograda 2 i Društvo za čistoću vazduha u Srbiji.

   

  Cilj akcije je unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine kroz nagrađivanje pojedinaca i organizacija koje najviše brinu ili, s druge strane, najviše zagađuju životnu sredinu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: ZREPOK dopremio besplatne udžbenike đacima osnovnih škola „Žarko Zrenjanin“ i „Đura Jakšić“

   

  U akciji, kao predlagači, mogu učestvovati pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije. Svojim predlozima, u akciji učestvuje i veliki novinarski žiri, sastavljen od novinara ekoloških rubrika štampanih, elektronskih i internet medija iz cele Srbije.

   

  Nakon razmatranja prispelih predloga, žiri dodeljuje priznanja „Zeleni list“, organizacijama i pojedincima koji najviše brinu o zaštiti životne sredine, kao i „Crni list“, onome ko je pokazao najveću nebrigu o životnoj sredini.

   

  need for green
  Foto: Privatna arhiva

   

  Maturanti Zrenjaninske gimnazije, okupljeni u timu „Need for Green“, priznanje „Zeleni list“ osvojili su za projekat autobuskih stajališta koja „dišu“.

   

  Podsetimo, Marija, Matija, Gavrilo i Nemanja su u poslednje vreme, postavljanjem zelenih krovova, oplemenili dva autobuska stajališta u Zrenjaninu. Ovakvi krovovi povećavaju zelene površine i time se, ne samo obogaćuje urbani pejzaž, već i povećavaju biodiverzitet i apsorpcija ugljen-dioksida.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Učenik OŠ „2. oktobar“ Aleksa Knežević stigao do najvišeg nivoa takmičenja iz istorije

   

  Istovremeno, ovi krovovi smanjuju efekte urbanih toplotnih ostrva i integrišu ekološke elemente u urbano planiranje. Na taj način stvaraju održive gradske prostore.

   

  – Čast nam je da se upravo mi, pored velikana poput Ljubivoja Ršumovića i drugih, nađemo među nagrađenima. Ovo priznanje za nas predstavlja vetar u leđa i neprocenljiv podsticaj za dalji rad i napredak. Ujedno dugujemo zahvalnost Kancelariji za mlade u Zrenjaninu koja je podržala naše aktivnosti – izjavio je za portal zrenjaninski.com član tima „Need for Green“ Matija Gogić.

   

  On je za sledeću nedelju najavio postavljanje novog zelenog krova na trećem autobuskom stajalištu u gradu. U pitanju je stajalište kod glavne autobuske stanice.

   

  need for green
  Foto: Privatna arhiva

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo