• Ako dođe do potrošačkog spora, ovako ćete ga najjednostavnije rešiti

  Diplomirana pravnica Violeta Stamenković kaže za portal zrenjaninski.com da je veoma važno da se građani stalno informišu o pravima i načinu rešavanja problema, u ovom slučaju potrošača kada nastane spor. Oni treba da znaju kada stiču status potrošača u postupku potrošačkog spora.   Takođe, i trgovci i pružaoci usluga treba da poznaju nove zakonske okvire. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ako dođe do potrošačkog spora, ovako ćete ga najjednostavnije rešiti

  Diplomirana pravnica Violeta Stamenković kaže za portal zrenjaninski.com da je veoma važno da se građani stalno informišu o pravima i načinu rešavanja problema, u ovom slučaju potrošača kada nastane spor. Oni treba da znaju kada stiču status potrošača u postupku potrošačkog spora.

   

  Takođe, i trgovci i pružaoci usluga treba da poznaju nove zakonske okvire. To je važno kako ne bi dolazili u nepotrebne situacije koje dovode do spora.

   

  Ko je potrošač? Svojstvo potrošača ima svako fizičko lice koje kupuje robu ili zaključuje ugovor o pružanju usluga sa trgovcem.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Todorović Gvozdenović: Brine me upotreba reči koje osiromašuju srpski jezik

   

  Šta je potrošački spor? Potrošački spor je svaki spor koji proizilazi iz ugovornog odnosa potrošača i trgovca, na koji se primenjuju posebna pravila parničnog postupka – Zakona o parničnom postupku.

   

  Drugi uslov da bi se spor smatrao potrošačkim je reklamacija potrošača, uložena u zakonom predviđenom roku.

   

  – Znamo da garancija obavezuje trgovca, bez obzira na njenu formu, odnosno na to da li je data u pisanom obliku ili usmenim putem, putem reklame ili na bilo koji drugi način. Reklamacija je zahtev koji potrošač neposredno upućuje trgovcu radi otklanjanja nesaobraznosti robe ili usluge, radi ostvarivanja prava iz garancije, zbog pogrešno obračunate cene ili radi otklanjanja drugih nedostataka za koje je odgovoran trgovac – objašnjava Violeta Stamenković.

   

  Trgovac dužan da vodi knjigu reklamacija

   

  Prema njenim rečima, trgovac je dužan da vodi evidenciju primljenih reklamacija (knjiga reklamacija). U obavezi je da je čuva najmanje dve godine od dana podnošenja reklamacije potrošača. Treba i da izda potrošaču pisanu potvrdu o prijemu reklamacije ili da elektronskim putem potvrdi njen prijem ako je podneta na taj način. Rok za rešavanje reklamacije je najduže osam dana od njenog prijema.

   

  – Bez obzira na odgovor trgovca na reklamaciju, koji može biti pozitivan ili negativan, to su dva osnovna uslova koji mora da se ispune da bi se mogao pokrenuti potrošački spor putem vansudskog poravnanja. Treba napraviti razliku između sudskog i vansudskog rešavanja potrošačkih sporova da bi građani imali pravu predstavu šta je posredovanje u potrošačkom sporu – ističe Stamenković.

   

  U potrošačkom sporu se ne plaća sudska taksa za tužbu, ako vrednost predmeta spora ne prelazi iznos od 500.000 dinara.

   

  – Kada je u pitanju posredovanje, to jest medijacija kao vansudsko rešavanje spora, postupak je još brži od sudskog i ima prednosti za trgovca. Telo koje sprovodi vansudsko rešavanje spora je dužno da sve podatke tokom postupka čuva kao tajnu. To je ključni moment da trgovci vide prednost za sebe jer ne gube svoju reputaciju niti urušavaju svoj imidž. Sudske presude se, s druge strane, objavljuju u javnosti i to dovodi do negativne reklame trgovcu – naglašava Stamenković.

   

  Ona dodaje da je iz svega ovoga jasno da je vansudsko rešavanje sporova na obostrano zadovoljstvo.

   

  Obuka od 4. do 8. marta

   

  Ako želite da postanete posrednik, odnosno medijator i imate visoku stručnu spremu, prilika za to je obuka koju sprovodi Fakultet političkih nauka iz Beograda. Obuka traje od 4. do 8. marta, radnim danima od 16 do 20, a vikendom od 10 do 14 časova.

   

  Sve dodatne informacije vezane za obuku i dobijanje licence za posrednika možete dobiti putem e-mail adrese: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

   

  Violeta Stamenković je, inače, diplomirana pravnica sa pravosudnim ispitom. Zaposlena je na državnom fakultetu, licencirani je medijator i posrednik na zvaničnoj listi tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

   

  Angažovana je na projektu jačanja zaštite potrošača u Srbiji, koji sprovodi pomenuto ministarstvo.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Aktivno se zalaže da što više zainteresovanih građana prođe obuku i postanu posrednici, odnosno medijatori. To je, smatra ona, dobra prilika da steknu znanja od strane prestižnog fakulteta u Beogradu.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo