• DOBROVOLJCI SREDNJEG BANATA U PRVOM SVETSKOM RATU

  ZRENJANIN – Izložba „Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu“ biće svečano otvorena u petak, 17. novembra, s početkom u 18 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba je priređena povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu 1918. godine.     Autorka je Vladislava Ignjatov, kustos istoričar zrenjaninskog Narodnog muzeja, a […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  DOBROVOLJCI SREDNJEG BANATA U PRVOM SVETSKOM RATU

  ZRENJANIN – Izložba „Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu“ biće svečano otvorena u petak, 17. novembra, s početkom u 18 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Izložba je priređena povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu 1918. godine.

   

   

  Autorka je Vladislava Ignjatov, kustos istoričar zrenjaninskog Narodnog muzeja, a izložba predstavlja doprinos kulturi sećanja i pamćenja na slavne i teške događaje iz Velikog rata, ali prevashodno sećanje na dobrovoljce, ljude koji su se u srpskoj vojsci našli po sopstvenom izboru iz patriotskih, rodoljubivih i nacionalnih pobuda. To je ujedno i podsećanje da su i Srbi iz srednjeg Banata dali znatan doprinos pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu, nacionalnom oslobođenju, kao i ujedinjenju srpskog naroda i stvaranju jugoslovenske države 1918. godine.

   

  Postavka obuhvata 29 panoa i govori o dobrovoljcima srednjeg Banata, kako onima koji su do Prvog svetskog rata živeli na ovim prostorima, tako i dobrovoljcima iz Bosne, Hercegovine, Like, sa Korduna, iz Banije i Crne Gore koji su zbog svojih zasluga u ratu dobili nagradu takozvanu dobrovoljačku čast – obradivu zemlju, na prostoru srednjeg Banata.

   

  Takođe, u okviru programa obeležavanja praznika Grada, u Holu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 17. novembra, u 17.30 časova, biće otvorena izložba intarzija autora Ilije Mrkajića iz Vojvode Stepe. Izložba predstavlja portrete značajnih ličnosti iz Prvog svetskog rata kao što su: Milunka Savić, Vojvoda Bojović, Vojvoda Mišić, Stepa Stepanović i drugi.

   

  Izložba „Dobrovoljci srednjeg Banata u Prvom svetskom ratu“ će biti dostupna publici do 15. decembra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo