• Započeta izgradnja biciklističke staze od Kleka do granice sa Rumunijom

  Polovinom maja započeta je izgradnja biciklističke staze od Kleka do granice sa Rumunijom, saopštilo je JVP „Vode Vojvodine“. Radovi se izvode u okviru projekta „Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju“, a preko IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Vrednost ovog posla iznosi skoro dva miliona evra.   U sklopu radova biće izgrađena biciklistička staza koja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Započeta izgradnja biciklističke staze od Kleka do granice sa Rumunijom

  Polovinom maja započeta je izgradnja biciklističke staze od Kleka do granice sa Rumunijom, saopštilo je JVP „Vode Vojvodine“. Radovi se izvode u okviru projekta „Revitalizacija navigacione infrastrukture na Begeju“, a preko IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Vrednost ovog posla iznosi skoro dva miliona evra.

   

  U sklopu radova biće izgrađena biciklistička staza koja će se ujedno koristiti i kao inspekciona, za prolazak mašina po nasipu. Staza će biti izgrađena od Kleka do granice sa Rumunijom, duž nasipa i pratiće kanal Begej. Ovo je poslednja faza izgradnje biciklističke staze koja kreće od Zrenjanina i završava se u Temišvaru, ukupne dužine 75 kilometara.

   

  Pročitajte još: Vojska Srbije izvodi vežbe, granice opasnog područja biće obeležene

   

  Inače, u Srbiji se ovaj IPA projekat prekogranične saradnje sa Rumunijom odnosi na revitalizaciju Kanala Begej, na potezu od granice sa Rumunijom do hidrotehničkog objekta u Kleku, u dužini od 32,26 kilometara. Pored izgradnje radno inspekcione, odnosno biciklističke staze, u sklopu projekta je uređena i obala Begeja i izgrađen pristan na ovoj reci u Zrenjaninu, koji je pre toga izmuljen. Takođe, u toku je i sanacija hidrotehničkih objekata u Kleku i Srpskom Itebeju. Ukupna vrednost projekta iznosi oko 14 miliona evra.

   

  Rekonstrukcija hidročvorova Klek i Srpski Itebej

   

  Na Hidročvoru Klek u toku su pripremni radovi koji će omogućiti dalju rekonstrukciju objekata. U sklopu građevinskih radova izvešće se demontaža dotrajalih delova, kao i zemljani, betonski, zidarski i drugi rekonstrukcioni zahvati. Elektrifikacija će obuhvatiti spoljnu i rasvetu u tehničkoj zgradi, plovnu signalizaciju i protivprovalni sistem, najavljuju iz Javnog preduzeća „Vode Vojvodine“.

   

  Mašinski radovi na tom kompleksu podrazumevaju sanaciju, zamenu ili demontažu određenih delova brodskih prevodnica. Na ustavama će biti zamenjen deo tablastih zatvarača, dok će ostali elementi biti čišćeni i premazivani antikorozivnom zaštitom.

   

  Pripremni radovi u toku su i na Hidročvoru Srpski Itebej. Ugovorena vrednost rekonstrukcije ovih objekata je 990.067 evra. Planirani građevinski, mašinski i elektro radovi su gotovo identični kao i na Hidročvoru Klek, jer su ova dva vodoprivredna objekta veoma slična.

   

  „Rekonstrukcijom ovih hidročvorova promeniće se trenutno loše stanje objekata i stvoriće se preduslovi za njihov širi društveni značaj. Zbog velikog kulturno-istorijskog značaja objekti su evidentirani kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom, pa se sanacija i rekonstrukcija izvode po principu očuvanja prvobitnog izgleda. Na oba hidročvora zadržaće se ručni pogon mehanizama kako bi se ispunio zahtev Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture“, napominje se u saopštenju JP „Vode Vojvodine“.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat