• Veličanstvene ptice: Orlovi krstaši sve brojniji u našim krajevima

  Početkom februara, tokom terenskog rada ornitologa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, zabeležena je značajna koncentracija orlova krstaša u banatskom Potisju.   U prostranom mozaiku njiva, livada i šumaraka, između Bočara i Novog Bečeja, zabeleženo je čak pet različitih jedinki. Pronađena su i dva novonapravlјena gnezda na drvoredu, koja potiču od jednog para.   PROČITAJTE JOŠ: […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Veličanstvene ptice: Orlovi krstaši sve brojniji u našim krajevima

  Početkom februara, tokom terenskog rada ornitologa Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, zabeležena je značajna koncentracija orlova krstaša u banatskom Potisju.

   

  U prostranom mozaiku njiva, livada i šumaraka, između Bočara i Novog Bečeja, zabeleženo je čak pet različitih jedinki. Pronađena su i dva novonapravlјena gnezda na drvoredu, koja potiču od jednog para.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pokrenut postupak zaštite područja „Slatine srednjeg Banata“

   

  Na osnovu izgleda, ponašanja i međusobnog odnosa ovih ptica, pretpostavlјa se da se formirao još jedan teritorijalni par, čije gnezdo tek treba pronaći.

   

  „Orao krstaš je najređa ptica grablјivica koja se gnezdi u Srbiji. Nekoliko postojećih parova naselјava trenutno samo severni Banat. Do pre dve godine postojala su samo tri para, da bi naši stručnjaci tokom ove godine otkrili još dva i potvrdili da se ova vrsta širi na jug“, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

   

  Ovogodišnje posmatranje potvrđuje da je populacija orla krstaša u Srbiji i dalјe u fazi polaganog oporavka.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „Zavod će, kao i do sada, u saradnji sa brojnim partnerima i zainteresovanim stranama učiniti sve da se postojeće i novoformirane teritorije orla krstaša u Vojvodini sačuvaju. Kao društvo ćemo učiniti sve što je do nas da pomognemo ovoj veličanstvenoj ptici da povrati „staru slavu“ i nastavi s povratkom na naše prostore“, poručuju iz pomenutog Zavoda.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin