• Važan objekat na kanalu Begej: Prevodnica u Kleku okružena prelepom prirodom (Foto)

  Prevodnica u Kleku, okružena prelepom prirodom u kojoj, s dolaskom lepšeg vremena, borave meštani ovog sela nadomak Zrenjanina, ali i drugi izletnici, važan je objekat na kanalu Begej.   Izgrađena je davne 1914. godine i imala je jednu komoru za prolaz brodova. Dogradnjom i rekonstrukcijom 1969. godine dodata joj je još jedna komora, pa je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Važan objekat na kanalu Begej: Prevodnica u Kleku okružena prelepom prirodom (Foto)

  Prevodnica u Kleku, okružena prelepom prirodom u kojoj, s dolaskom lepšeg vremena, borave meštani ovog sela nadomak Zrenjanina, ali i drugi izletnici, važan je objekat na kanalu Begej.

   

  Izgrađena je davne 1914. godine i imala je jednu komoru za prolaz brodova. Dogradnjom i rekonstrukcijom 1969. godine dodata joj je još jedna komora, pa je postala dvostepena sa tri dvokrilne kapije. Stara komora izgrađena je u nearmiranom betonu, a fundirana je na drvenim šipovima. Dograđeni deo je od armiranog betona. Zajedno sa ustavom deo je hidročvora Klek i projektovana je za plovidbu brodova do 500 tona nosivosti.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Obeležen Dan beloblatskih roda: Mališani poželeli dobrodošlicu svojim miljenicima

   

  U JVP „Vode Vojvodine“ kažu da su hidrokompleksi Klek i Srpski Itebej skoro identični hidročvorovi na kanalu Begej, koji u okviru svojih struktura imaju i ustave i prevodnice. Jedni su od nekoliko dobro očuvanih hidrotehničkih struktura iz vremena vladavine Austrougarske monarhije. Oba su izgrađena 1914. godine, pred Prvi svetski rat, kao deo izgradnje kanala Begej od ušća Tise do Temišvara.

   

  „Tim povodom, sedam identičnih hidrokompleksa je izgrađeno od Titela do Temišvara u periodu od 1910. do 1914. Tri objekta su podignuta u Rumuniji i četiri u Vojvodini. Druga dva hidrokompleksa u Vojvodini nalaze se u Knićaninu i Ečki, ali nisu tako dobro očuvani i funkcionalni“, ističu u „Vodama Vojvodine“.

   

  prevodnica u kleku

   

  Stari gvozdeni most iz 1912. godine

   

  Dobro očuvani hidrokompleksi Klek i Srpski Itebej nalaze se 31,4 kilometra jedan od drugog na plovnom putu kanala Begej. Glavni zadatak obe ustave je bio održavanje nivoa vode u kanalu sa niskim i srednjim proticajem na nivou potrebnom za plovidbu brodova kapaciteta do 650 tona. Otvori ustave su širine 22,5 metara na oba hidrokompleksa. Nivo vode reguliše se sistemom Poire – tablastim zatvaračima u ramovskoj konstrukciji. U okviru oba objekta postoje identična administrativna zgrada, skladišta i čuvarska kućica.

   

  „Međutim, postoje neke razlike između ova dva hidrokompleksa. Prevodnica u Kleku je rekonstruisana 1969. godine iz jednokomorne u dvokomornu prevodnicu, sa tri duple ustave. Iznad kanala i prevodnice se takođe nalazi i stari gvozdeni most iz 1912. godine“, navode u JVP „Vode Vojvodine“.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Pored pomenutih, u Vojvodini postoji još značajnih objekata hidrotehničkog nasleđa. To su, između ostalog, crpne stanice Kupusina i Kostina pumpa iz 1906, zatim prevodnica i ustava Šebešfok u Zapadnoj Bačkoj koja datira iz 1875, crpne stanice Pesir iz 1894, Kumane iz 1895, Katahat iz 1896, Veliki Odžak na obali Tise u Banatu iz 1901. i Dubovac na obali Dunava u južnom Banatu iz 1908. godine.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat