• UŽARSTVO – STARI ZANAT KOJI NESTAJE

  ZRENJANIN – Damir Markov bavi se jednim starim zanatom: užarstvom.Danas u Banatu ili celoj Vojvodini ima jedva desetak užara, i možda po koja mala industrijska radionica koje plete užad. Damir, koji radnju ima u Melencima, zanat je naučio i nasledio od svog dede po majci.     Užari su skoro nestali i retko ko se […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  UŽARSTVO – STARI ZANAT KOJI NESTAJE

  ZRENJANIN – Damir Markov bavi se jednim starim zanatom: užarstvom.Danas u Banatu ili celoj Vojvodini ima jedva desetak užara, i možda po koja mala industrijska radionica koje plete užad.

  Damir, koji radnju ima u Melencima, zanat je naučio i nasledio od svog dede po majci.

   

  Damir Markov

   

  Užari su skoro nestali i retko ko se bavi ovim zanatom, priča Damir za portal zrenjaninski.com. Znanje i alat sam nasledio od dede i evo bavim se njime već neko vreme. Od užarstva može da se živi, naravno, teško. Mušterije su nam stočari, znači oni koji drže krave i eventualno konje. I stoke je sve manje pa je sve manje potrebno i užadi. Ipak, idem na sve manifestacije, vašare i uspevam da prodam ono što napravim, kaže Damir.

   

  Zanimljivo je da su se nekad užad pravila isključivo od prirodnih materijala, konoplje i kudelje a danas opet, isključivo od sintetike i plastike. Zato su užad nekad bila sivkasta i jednaka a danas kupci mogu da biraju užad u različitim bojama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat