• Usvojena odluka o zaštiti Parka prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva“

  Poslanici Skupštine AP Vojvodine na poslednjem zasedanju su usvojili pokrajinsku skupštinsku odluku o zaštiti Parka prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva“, koji se od 1997. godine nalazi na listi međunarodno značajnih područja za ptice.   Ovaj prirodni dragulj prostire se na područjima opština Bečej, Novi Bečej i Žabalj i obuhvata parcele upisane u katastarske opštine […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Usvojena odluka o zaštiti Parka prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva“

  Poslanici Skupštine AP Vojvodine na poslednjem zasedanju su usvojili pokrajinsku skupštinsku odluku o zaštiti Parka prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva“, koji se od 1997. godine nalazi na listi međunarodno značajnih područja za ptice.

   

  Ovaj prirodni dragulj prostire se na područjima opština Bečej, Novi Bečej i Žabalj i obuhvata parcele upisane u katastarske opštine Bečej, Bačko Gradište, Novi Bečej i Čurug. Ukupna površina parka prirode iznosi nešto više od 959 hektara, od čega je najveći deo u državnom vlasništvu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dom zdravlja Srpska Crnja novim lekarima nudi besplatan smeštaj u stanovima (Foto)

   

  Na prostoru Parka prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva“ uspostavljen je režim zaštite drugog i trećeg stepena. Režim zaštite drugog stepena obuhvata 38,93 odsto zaštićene površine i više lokaliteta, među kojima su i slatinska staništa istočno uz ribnjak „Bečej“, tršćake preko 20 metara debljine duž čitave akvatorije mrtvaje Stare Tise, značajne za mrest ribe i gnežđenje ptica, kao i tri staništa larvi tiskog cveta u obalskom delu Tise.

   

  Režim zaštite trećeg stepena obuhvata 61,07 odsto zaštićene površine odnosno plantaže evroameričkih topola na području nebranjenog dela Tise, korito Stare Tise s tršćacima, te lokalitet Bereg na levoj obali Tise.

   

  Kako je navedeno u pokrajinskoj skupštinskoj odluci, Park prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva“ stavlja se pod zaštitu radi ostvarivanja ciljeva zaštite vodenih, barskih, livadskih i slatinskih staništa značajnih za zaštitu na nacionalnom i međunarodnom nivou, očuvanja njihovih ekoloških karakteristika, kao i radi očuvanja biodiverziteta specifičnog za panonski biogeografski region. Cilj je i zaštita najvećeg meandra reke Tise u Srbiji na kome, zbog položaja i specifičnih ekoloških karakteristika, egzistira veliki diverzitet biljnih i životinjskih vrsta, kao i očuvanje strogo zaštićenih vrsta flore i faune.

   

  Šta je sve zabranjeno na području ovog parka

   

  Odlukom o zaštiti, na području ovog parka prirode zabranjuju se radovi i aktivnosti koje mogu imati nepovoljan uticaj na geomorfološke, hidrološke i pedološke karakteristike, živi svet, životnu sredinu, ekološki integritet i estetska obeležja predela, osim za aktivnosti vodoprivrede u skladu s ciljevima zaštite prirode. Zabranjuje se i privredni ribolov, unošenje invazivnih biljnih i životinjskih vrsta i obnova i širenje zasada invazivnih drvenastih vrsta, neplansko sakupljanje i uništavanje divljih vrsta, paljenje trske i pošumljavanje bara, livada i pašnjaka.

   

  Takođe, nije dozvoljena seča starih reprezentativnih jedinki autohtonih vrsta drveća, neplanska seča i oštećivanje šumskog drveća, hemijsko tretiranje odraslih komaraca u periodu rojenja tiskog cveta, otvaranje deponija, skladištenje opasnih materija i ograđivanje prostora.

   

  Park prirode „Stara Tisa kod Bisernog ostrva“ poveren je na upravljanje Javnom preduzeću za komunalne delatnosti „Komunalac“ iz Bečeja.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „Predloženi upravljač u potpunosti ispunjava propisane uslove, raspolaže respektivnim iskustvima na poslovima očuvanja i prezentacije prirodnih vrednosti i može stalno biti prisutan na zaštićenom području i njegovoj okolini, s obzirom na osnovnu delatnost kojom se bavi i imovinu koju poseduje“, navodi se u odluci.

   

  Drugi pokušaj prodaje izvorišta mineralne vode: Početna cena više nego prepolovljena

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat