• Simbol srpskog grba: Otkrivena dva nova gnezda orlova krstaša!

  Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su dva nova gnezda orlova krstaša. Oba gnezda pronađena su u banatskom Potisju, u međunarodno značajnom području za ptice „Slatine srednjeg Banata“, koje se prostire od Novog Bečeja na jugu, do Padeja i Iđoša na severu.   – Satelitskim praćenjem kretanja četiri mlada orla krstaša, Mime, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Simbol srpskog grba: Otkrivena dva nova gnezda orlova krstaša!

  Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su dva nova gnezda orlova krstaša. Oba gnezda pronađena su u banatskom Potisju, u međunarodno značajnom području za ptice „Slatine srednjeg Banata“, koje se prostire od Novog Bečeja na jugu, do Padeja i Iđoša na severu.

   

  – Satelitskim praćenjem kretanja četiri mlada orla krstaša, Mime, Mihajla, Radenka i Ivanke, u protekle dve godine naučili smo više o njihovim potrebama nego što smo znali decenijama unazad. Orlovi nam svojim kretanjem i boravkom ukazuju gde su najvrednija staništa na kojima pronalaze hrane, gde se odmaraju i spavaju. Te lokacije iziskuju hitnu zakonsku zaštitu i poštedu od seče stabala i preoravanja – pojašnjava Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Važan objekat na kanalu Begej: Prevodnica u Kleku okružena prelepom prirodom (Foto)

   

  Lepe vesti obradovaće veliki broj građana Srbije koji su pružili podršku dvomesečnoj kampanji „Za naše krstaše“. Tokom nje je sakupljeno više od milion dinara neophodnih za obilazak i čuvanje postojećih parova orlova krstaša u periodu od pet meseci koliko traje period gnežđenja, te obeležavanje i praćenje još dva mladunca.

   

  Desetine nekažnjenih slučajeva trovanja divljih životinja

   

  Međutim, nije samo pomenuto uništavanje staništa pretnja po krstaše. Tu su i desetine nerešenih i nekažnjenih slučajeva trovanja divljih životinja, uglavnom namernih, koja su usmerena protiv lisica, šakala i pasa. Na taj način ptice grabljivice stradaju hraneći se zatrovanim mamcima ili ostacima otrovanih životinja.

   

  – Jedino brzom, odlučnom i koordinisanom reakcijom institucija moguće je zaustaviti velika stradanja i trajno osigurati opstanak krstaša u Srbiji. Trovanje životinja ne samo da predstavlja čitav splet krivičnih dela, već u jednom danu može poništiti višegodišnji trud i rad nas ornitologa na oporavku ove vrste, svu brigu koju su ljudi pokazali tokom kampanje i svu radost koju sada osećamo – dodaje Ružić.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Orlovi krstaši se ubrajaju u najređe ptice u Srbiji, budući da njihova populacija trenutno broji svega sedam parova. Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste. Zato je svaka jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin