• Ptičiji grip uzima danak: Stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajuća uginuća ždralova

  Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je saopštio da je njegov stručni tim bio uključen u nadzor i utvrđivanje stanja na terenu povodom uginuća strogo zaštićenih vrsta ptica tokom novembra ove godine. Ustanovljeno je da je, pre svega, došlo do uginuća ždralova, i to usled oboljenja od virusa ptičijeg gripa, odnosno avijarne influence podtip H5N1, o […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ptičiji grip uzima danak: Stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajuća uginuća ždralova

  Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je saopštio da je njegov stručni tim bio uključen u nadzor i utvrđivanje stanja na terenu povodom uginuća strogo zaštićenih vrsta ptica tokom novembra ove godine. Ustanovljeno je da je, pre svega, došlo do uginuća ždralova, i to usled oboljenja od virusa ptičijeg gripa, odnosno avijarne influence podtip H5N1, o čemu je portal zrenjaninski.com pisao prošle nedelje.

   

  „Ptičiji grip se pojavio na mestima koje ždralovi koriste za odmor prilikom preleta ka jugu. Do ovog trenutka je registrovano oko 600 uginulih jedinki na području AP Vojvodine. Najviše je zabeleženo uginulih sivih ždralova na lokalitetu Kapetanski rit (oko 400 jedinki), Slanom Kopovu (oko 35), Čokanjskom kopovu (12), Parku prirode Rusanda (sedam)… Bilo je i desetak izolovanih slučajeva da su obolele ptice sletele u dvorišta kuća ili drugih stambenih i poslovnih objekata. To je odmah prijavljeno Republičkoj veterinarskoj inspekciji“, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pogrebno i cvećara Božur nudi raznovrsne pakete usluga

   

  U Zavodu upozoravaju da su dosadašnja uginuća ždralova u ovoj godini zabrinjavajuća. Ona, naime, mogu dovesti do značajnog pada populacije ove strogo zaštićene vrste.

   

  Slano Kopovo značajna migratorna stanica ždralova

   

  Evropski značajna migratorna stanica ždralova je jezero Slano Kopovo kod Novog Bečeja. Na njemu se tokom jesenje seobe na noćenju okuplјa i do 20.000 jedinki. Pored Slanog Kopova, ždralovi se zadržavaju na još nekoliko slatinskih područja, kao što su Kanjiški jaraši, Rusanda, Okanj i pašnjaci oko Čoke i Mokrina.

   

  Podsetimo, na teritorijama grada Zrenjanina i opštine Novi Bečej potvrđeno je prisustvo virusa avijarne influence podtip H5N1. Ptičiji grip je registrovan kod divljih ptica u jezeru u Parku prirode „Rusanda“ u Melencima, u Tomaševcu i Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo“ u Novom Bečeju.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Rešenjem Uprave za veterinu, zaraženim su proglašena područja u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta na velikom jezeru u Parku prirode „Rusanda“ i u Specijalnom rezervatu prirode „Slano Kopovo“. Ugroženim područjem proglašeni su Kumane, Elemir, Jankov Most i Mihajlovo.

   

  Više o tome možete PROČITATI OVDE.

   

  Pojačane kontrole prodaje ribe tokom Božićnog posta

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Где је слика ждрала? Ждралови лете у групи на висини 200 – 1.000 м, чак до 2.500 м. Дужина пута у једном дану 100 – 1.000 километара. Болесна птица неће далеко а здраву може да дочека нешто на земљи ако сматрамо вест тачном. Сумњиво лице, нека се јави!

   Костим за маскенбал је велики допринос уверљивости, неопходан је да се прича дочара и јавност приреми за „Игре глади“.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat