• Predstavljen program obeležavanja 230 godina od dobijanja statusa varoši

  Opština Novi Bečej će 15. juna na svojevrsan način obeležiti jubilej – 230 godina od dobijanja povelje kojom je ovom srednjobanatskom mestu priznat status varoši, a program svečanosti predstavljen je na konferenciji za novinare u Domu kulture, na kojoj su se javnosti obratili zamenik predsednika novobečejske opštine Branko Svilengaćin i predsednik Radne grupe za organizaciju manifestacije Matija Kovač.   Kako […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Predstavljen program obeležavanja 230 godina od dobijanja statusa varoši

  Opština Novi Bečej će 15. juna na svojevrsan način obeležiti jubilej – 230 godina od dobijanja povelje kojom je ovom srednjobanatskom mestu priznat status varoši, a program svečanosti predstavljen je na konferenciji za novinare u Domu kulture, na kojoj su se javnosti obratili zamenik predsednika novobečejske opštine Branko Svilengaćin i predsednik Radne grupe za organizaciju manifestacije Matija Kovač.

   

  Kako je rečeno tom prilikom, odlučeno je da  obeležavanje ovog značajnog jubileja bude u duhu modernog vremena, tako da će se manifestacija „230 godina od dobijanja statusa varoši novobečejske“ sastojati iz dva segmenta. Najpre će biti održana investiciona konferencija, koja ima za cilj da na jednom mestu okupi sam državni i pokrajinski vrh, kao i značajan broj privrednika spremnih da ulože svoj kapital i pokrenu biznis baš u Novom Bečeju. Drugi deo proslave predstavljaće nekoliko prigodnih manifestacija.

   

  – Investiciona konferencija biće održana od 11.30 do 14 časova u prostorijama Doma kulture i na njoj želimo da privrednim društvima i političkim subjektima skrenemo pažnju na sebe, na naše privredne potencijale i mogućnosti za grinfild i braunfild investicije. U okviru foruma i diskusije investitori koji su u protekle dve godine rešili da svoj kapital i tehnologiju ulože u Novom Bečeju ispričaće svoja iskustva. Želimo da pokažemo da smo proaktivna lokalna samouprava i da smo sposobni da u najkraćem mogućem roku svim zainteresovanim privrednicima pružimo neophodnu dokumentaciju i uslove za investiranje – kazao je Svilengaćin, uz napomenu da su prisustvo najavile sve najvažnije privredne komore i udruženja koja posluju u Srbiji.

   

  Drugi segment proslave jubileja predstavio je Matija Kovač, ističući da je lokalna samouprava pripremila niz manifestacija i da je vrlo značajan deo obeležavanja jubileja večernji program.

   

  – U amfiteatru na Tiskom keju očekuje nas nastup kamernog orkestra Vojvođanske filharmonije, u okviru kog će sjajni muzičari predstaviti muzičko nasleđe Novog Bečeja, Banata i Vojvodine, ali i tadašnje države, Habzburške monarhije. Imaćemo priliku da čujemo najveća dela klasicizma, ali i pop numere iz našeg stvaralaštva. Osim toga, biće organizovana i izložba koja će predstaviti značaj povelje i važnost njenog donošenja pre 230 godina. Pripremili smo i kratak film koji predstavlja Novi Bečej od samog nastanka i življenja na ovim prostorima, od neolita na Borđošu do modernog mesta, naravno, s glavnim osvrtom na 1788. godinu i dobijanje povelje – najavio je Kovač.

   

  Priznavanje statusa varoši bio je veliki napredak za ondašnji Novi Bečej i značio je njegov ekonomski razvoj, jer se dobijanjem ovog statusa sticalo pravo na održavanje vašara, a tada je to bila prava privilegija. O tome je govorio član Radne grupe za proslavu jubileja Vladimir Davidović.

   

  – Važno je reći da su pre dobijanja statusa varoši Banat konačno napustili Turci. Posle toga, ratom razrušen Banat je u dva navrata obišao car Josif Drugi i uverio se u kojoj teškoj ekonomskoj situaciji se nalazi Banat. To je za njega bio znak da preduzme određene mere, a jedna od mera je bila davanje statusa varoši novobečejske. To se desilo 4. avgusta 1788. godine i od tog trenutka Novi Bečej postaje privredno i kulturno središte ovog dela Banata. Meštani su tada dobili priliku da slobodno trguju i to nije bila mala privilegija. To je bila odskočna daska za razvoj kulture i ubrzan rast i razvoj grada – objasnio je Davidović.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat