• Pomor ptica kod Sutjeske: Pronađena 64 leša zaštićenih vrsta!

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je saopštilo da su u nedelju, kod ribnjaka Sutjeska, na obalnom pojasu Tamiša, pronađena 64 leša divljih ptica.   U plavnim šumama vrbe i topole, kao i zasadu klonske topole, pronađena su 34 leša strogo zaštićenog mišara i 21 leš strogo zaštićene velike bele čaplje. Pronađeno je i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pomor ptica kod Sutjeske: Pronađena 64 leša zaštićenih vrsta!

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je saopštilo da su u nedelju, kod ribnjaka Sutjeska, na obalnom pojasu Tamiša, pronađena 64 leša divljih ptica.

   

  U plavnim šumama vrbe i topole, kao i zasadu klonske topole, pronađena su 34 leša strogo zaštićenog mišara i 21 leš strogo zaštićene velike bele čaplje. Pronađeno je i sedam leševa lovostajem zaštićene sive čaplje i dva leša lovostajem zaštićenog velikog vranca.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Udomi, ne kupuj: Mačak Žak je veoma druželjubiv i obožava da se mazi

   

  – Prema tragovima ljudskog kretanja, ostacima municije kao što su patroni za sačmarice i povredama koje su vidljive na pticama, osnovano sumnjamo da su ubijene – kaže izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

   

  On napominje da se na području na kome su pronađeni leševi i ostaci leševa ptica nalazi i gnezda belorepana, mišara, kao i par crnih žuna. Sve su to strogo zaštićene vrste.

   

  U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode i da se na suprotnoj obali Tamiša nalazilo noćilište velikih vranaca koji su verovatno posećivali i obližnje ribnjake. To je mogao da bude razlog za odmazdu nad pticama, smatraju u ovom društvu. Njegovi članovi zahtevaju hitnu reakciju pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine, policije i tužilaštva.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Obezbeđena sredstva za sanaciju divlje deponije u Perlezu

   

  Potrebno je da se pregleda teren, sakupe leševi i ostaci leševa ptica i dostave nadležnoj veterinarskoj instituciji radi utvrđivanja uzroka uginuća. Kako je ubijanje strogo zaštićenih i zaštićenih divljih ptica krivično delo, očekuje se hitno pokretanje istrage i pronalazak odgovornih za ovaj nezapamćen pomor.

   

  leševi ptica
  Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

   

  Naneta i neprocenjiva šteta poljoprivredi

   

  – Ubijanjem ovako velikog broja ptica načinjena je ogromna ekološka šteta biodiverzitetu Srbije i celog regiona. Ptice koje su kod Sutjeske usmrćene tokom zimskih meseci bile su na zimovanju u Srbiji. Mogle su da dođu iz raznih evropskih država. Republika Srbija se kroz potpisivanje nekoliko međunarodnih sporazuma obavezala na zaštitu ptica, posebno selica. Stoga ovakvi slučajevi predstavljaju i kršenje međunarodnog prava – kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

   

  Prema njegovim rečima, naneta je i neprocenjiva šteta poljoprivredi. Naime, mišari su poznati kao prirodni saborci protiv prenamnoženja glodara na našim oranicama.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Bez njih će se miševi i volunarice prenamnožiti. Naši paori će biti prinuđeni da kupuju i koriste nove količine otrova na njivama, istovremeno ugrožavajući bezbednost hrane, voda, ljudi i divljih životinja – pojašnjava Knežević.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Velika sramota i bruka za ceo Banat! U svakoj evropskoj zemlji ovaj zločin nad pticama bi bio rešen za 1 sat, na osnovu baznih stanica mobilne telefonije, može tačno da se utvrdi ko je tamo boravio u konkretnom periodu. Na potezu su institucije ove države ako ih uopšte ima.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat