• Pokrenut postupak: Vetrenjača u Belom Blatu da bude proglašena za kulturno dobro

  Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin pokrenuo je postupak kako bi vetrenjača u Belom Blatu bila utvrđena za nepokretno kulturno dobro, odnosno spomenik kulture.   U narednih mesec dana, vlasnici nepokretnosti ali i drugi zainteresovani organi i ustanove, imaju mogućnost da daju mišljenje o pokrenutom postupku.   PROČITAJTE JOŠ: Promo paket za dve osobe: Vaš […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pokrenut postupak: Vetrenjača u Belom Blatu da bude proglašena za kulturno dobro

  Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin pokrenuo je postupak kako bi vetrenjača u Belom Blatu bila utvrđena za nepokretno kulturno dobro, odnosno spomenik kulture.

   

  U narednih mesec dana, vlasnici nepokretnosti ali i drugi zainteresovani organi i ustanove, imaju mogućnost da daju mišljenje o pokrenutom postupku.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Promo paket za dve osobe: Vaš odmor iz snova u srcu Zrenjanina!

   

  Vetrenjača u Belom Blatu nalazi se u krugu preduzeća „Jedinstvo“, koje se bavi preradom trske. Potiče iz 1896. godine, a sazidao ju je Arađanin Jan Burik, koji se sa grupom svojih meštana preselio u Belo Blato. Sagrađena je na mestu gde se nalazila suvača. Imala je funkciju mlina, pa je prvo koristila energiju vetra, zatim sau-gasa, a na kraju struju. U funkciji je bila do 1971. godine.

   

  Iako se vetrenjača, kojoj danas nedostaju krila i mehanizam, nalazi u krugu preduzeća, zaposleni su prethodnih godina dozvoljavali da joj se približi svako ko želi da je vidi ili da se fotografiše pored nje, a bilo je interesovanja. Ipak, zaključana je i nije dozvoljen ulazak u nju, jer unutrašnjost nije bezbedna.

   

  Hteli da otvore suvenirnicu

   

  Rukovodstvo preduzeća „Jedinstvo“ u jednom periodu je razmišljalo da u vetrenjači otvori prodavnicu suvenira ili predmeta od trske. Međutim, uslovi za tako nešto su veoma strogi, pa se odustalo od te ideje.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  U okolini Zrenjanina, inače, nalaze se dve vetrenjače. Ni jedna ni druga nisu u službenoj turističkoj ponudi, iako bi ovi objekti, stari više od jednog veka, mogli biti prava turistička atrakcija. Druga, Bošnjakova vetrenjača u Melencima, koja je pоdignutа 1899. godine nа pеrifеriјi sеlа, krај putа zа Bаšаid, još ranije je proglašena za spomenik kulture od velikog značaja.

   

  Širom Vojvodine u toku rekonstrukcija lokalnih saobraćajnica, evo gde se odvijaju radovi

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srednji Banat