• Pokrajinski sekretar Nemanja Erceg na Carskoj bari: Ozbiljni planovi za dragulj prirode

  Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poslednjih godina sproveo je niz konkursa, a cilj jednog od njih bila su kapitalna ulaganja u zaštićena prirodna dobra. To je izjavio pokrajinski sekretar Nemanja Erceg, prilikom današnje posete Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“ kod Zrenjanina.   Erceg je ovaj dragulj prirode posetio povodom Međunarodnog dana planete […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pokrajinski sekretar Nemanja Erceg na Carskoj bari: Ozbiljni planovi za dragulj prirode

  Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine poslednjih godina sproveo je niz konkursa, a cilj jednog od njih bila su kapitalna ulaganja u zaštićena prirodna dobra. To je izjavio pokrajinski sekretar Nemanja Erceg, prilikom današnje posete Specijalnom rezervatu prirode „Carska bara“ kod Zrenjanina.

   

  Erceg je ovaj dragulj prirode posetio povodom Međunarodnog dana planete Zemlje, kako bi se skrenula pažnja javnosti na značaj očuvanja prirode i biodiverziteta, kao i sprečavanja negativnih uticaja po životnu sredinu.

   

  – Na jednom od prethodnih konkursa odabrali smo „Carsku baru“. Izdvojili smo pet miliona dinara u izgradnju vizitorskog centra i osmatračnice, kao i nabavku čamca. U narednom periodu ćemo ulagati i u pojedine objekte. U njima mogu da se održavaju seminari i radionice za decu i studente, ali i ostale građane. Želimo da zaštićena prirodna dobra što više približimo građanima – poručio je pokrajinski sekretar Nemanja Erceg.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dok bude trajala reparacija vodotornja u Orlovatu moguća je pojava gasova u vodi

   

  On je pohvalio Ustanovu „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina, koja od pre dve godine upravlja „Carskom barom“. Dodao je da resorni sekretarijat sa njom ima odličnu saradnju.

   

  – Svi zajedno moramo da štitimo naš eko-sistem i prirodu, podižemo zelene pojaseve, gradimo prečistače otpadnih voda, a sve u cilju obezbeđivanja što bolje i kvalitetnije životne sredine – dodao je Erceg.

   

  nemanja erceg posetio specijalni rezervat prirode carska bara

   

  Unaprediti turističku infrastrukturu

   

  Direktor „Rezervata prirode“ Dejan Jovanov zahvalio se Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i sekretaru Nemanji Ercegu na, kako je rekao, zaista velikoj pomoći.

   

  – Prepoznali su nas kao ozbiljnog upravljača, koji se već dokazao u nekim drugim zaštićenim područjima. Naši planovi su da u narednom periodu unapredimo turističku infrastrukturu i uspostavimo što kvalitetniji čuvarski nadzor, ali i čvršću saradnju sa nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom životne sredine – kazao je Jovanov.

   

  Podsetimo, Vlada Republike Srbije je 2021. godine donela uredbu kojom se upravljanje nad Specijalnim rezervatom prirode „Carska bara“ poverava Ustanovi „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina. Ovim zaštićenim područjem od izuzetnog značaja do tada je upravljalo Ribarsko gazdinstvo „Ečka“ iz Lukinog Sela.

   

  „Carska bara“ uživa i međunarodnu zaštitu. Ovo područje je uključeno u Konvenciju o svetski značajnim močvarnim staništima. Ima verifikovan međunarodni status područja od izuzetnog značaja za ptice i biljne vrste Evrope. Zbog toga je određeno kao područje od posebne važnosti za zaštitu prirode.

   

  carska bara

   

  „Carsku baru“ posetili učenici iz Veternika

   

  Inače, nedavno je počela sezona ekskurzija. Ovaj dragulj prirode nadomak Zrenjanina posetilo je oko 80 učenika osnovne škole iz Veternika. Đaci su uživali u šetnji stazom zdravlja i vožnji brodićem do vidikovca sa koga se pruža pogled na prvi stepen zaštite. U pratnji biologa i čuvara prirode učenici su uživali u priči o zaštićenom području i biljnim i životinjskim vrstama koje se ovde nalaze.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Ustanova „Rezervati prirode“ nedavno je nabavila i bicikle prilagođene vožnji u prirodi, koje će posetioci moći da iznajme. Nabavljeni su i električni bicikli, namenjeni starijim posetiocima, kao i pet kanua za rentiranje i samostalnu vožnju posetilaca po Starom Begeju. Iz sredstava koje je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine kupljen je novi čamac za prevoz do 12 putnika.

   

  Današnjem događaju prisustvovali su i predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, na čelu sa v.d. direktora dr Željkom Jeličić Marinković.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin